Инженери от Масачузетския технологичен институт са проектирали нагряваща маска, която да филтрира и деактивира коронавируса, намалявайки риска от инфекция, съобщи „Сабах”, цитиран от "Дарик".
 

Според Sci-Tech Daily маската за многократна употреба ще включва медна мрежа, която ще се нагрява посредством захранване от батерия.
 
Според изследването, мрежата в съчетание с високите температури биха деактивирали вирусните частици, тъй като въздухът преминава многократно през мрежата, докато човекът, който носи маската, вдишва и издишва.
 
„Това е напълно нова концепция за маска, тъй като тя не блокира вируса, а му позволява да премине през маската, но го забавя и деактивира”, твърди Майкъл Страно - един от преподавателите в института.
 
Той отбеляза, че маските, които хората носят сега, ги предпазват от заразяване, но всъщност никой не мисли за деактивиране на вируса и стерилизирането на въздуха.
 
След като вече са започнали да създават прототипи, изследователите планират да стартират тестовете за маските много скоро.