100 лв. струва посещение в кабинета на радетеля за масово заразяване с коронавирус доц. Атанас Мангъров. Това съобщи самият той в телевизионно интервю пред bTV, пише "Стандарт". Хонорарът му за домашно посещение обаче е двоен – 200 лв.  

Мангъров, който се похвали, че досега е лекувал над 50 души от коронавирус, твърди, че отчита хонорарите си.

„Всеки ден ми се налага да ходя да лекувам хора с COVID и ако караме така, към хонорара за прегледа, ще трябва да добавям тези евентуални 300 лв. глоба за неносене на маска“, каза Мангъров.

Той втрещи аудиторията и с циничното си изказване за това как трябва да се лекува смъртоносната зараза. "Това е една вирусна инфекция, което е самоограничаващо се заболяване и това, което трябва да се направи, когато човек се чувства неразположен, е да си остане вкъщи, да си облече пижамата, да пие чайчета, супички и да чака да му мине.

Най-много да му се даде една таблетка аспирин”, обясни докторът.

„Това нещо рано или късно ще изчезне и колкото повече се затваряме и действаме по този неадекватен начин, толкова повече тази агония ще продължи. Хората, на които им няма нищо, трябва да продължат да живеят нормално, а тези, които влизат в болница, трябва да са истински болни, а те в момента влизат, защото вкъщи няма кой да ги преглежда.

Когато отидеш да го прегледаш, ставаш контактен и излизаш от играта", продължи с шокиращите си твърдения доцентът.

„Би трябвало да тежи на съвестта на хора като д-р Маджаров и на тези от щаба, които не подадоха информацията, както трябва. Те казват, че всеки, който е положителен, трябва да влезе в болница и колкото по-рано влезе в болница, толкова по-големи са шансовете му да остане жив, което не е вярно“.

По думите му проблемът е, че ако хората имат леки симптоми и си останат вкъщи, няма кой да ги прегледа, за да получат някаква медицинска помощ.

На въпроса ходи ли на домашни посещения, той отвърна: „Ако ви кажа да - това означава, че ще призная, че съм контактен с този или онзи. Нищо не отговарям“. Но после уточни и за броя на посещенията, и за скандално високата им тарифа.

Доц. Мангъров заяви, че има лични предпазни средства, когато преглежда болни и най-вече си мие ръцете, но ползва маска от време на време.

„Понякога нося маска, когато има нужда да нося. Когато съм в болницата и преглеждам, нося маска понякога“.

Според него правилата трябва да се спазват, но за себе си казва, че, когато прецени, че има нужда от маска, носи такава.
Доцентът съобщи, че е прегледал над 50 пациента, които са положителни за COVID-19.

„Значителна тях от тях впоследствие са се оказали положителни, след като съм ги прегледал и съм бил в контакт с тях, са се оказвали положителни. След това съм ходил при други хора. Не може да съм бил приносител на вируса.

Няма как да стане, ако се действа по този начин – никой няма да бъде прегледан. Ако вие сте с някакво фибрилно състояние и отидете при личния си лекар, той ще каже - махай се от тук, и отиди си направи тест. Но вие трябва да кажете на личния си лекар“.

„Нали не си мислите, че в страната са само тези 1300 или 1400 заразени, които се съобщават всеки ден. Ако можехме да тестваме всичките 7 млн. души, щяхме да намираме поне 70 000 – 80 000, които са заразени, пропорционално на процента на положителните тестове, които се установяват“, каза още скандалният доцент.

Доцент Мангъров заяви, че се е тествал, след като е бил в студиото на обществената телевизия, но не веднага, а на 7-ия ден. „Не бях под карантина, никой не ми е казвал и, ако ми беше казвал, щях да направя много сериозни възражения.

Тествах се с антигенните тестове, не са PCR-тестове, не е възможно да е грешен резултатът. Това са тези тестове, които използваме в болницата“, каза лекарят, който първо искаше масове тествани на българите, после пък го обяви за глупост.

Докато е трябвало да е под карантина, той каза, че е преглеждал хора. Доцентът уточни, че няма негови близки, които са минали през болестта.

Министър Николова, д-р Москов и доц. Мангъров са били в контакт със заразения с К-19 Георги Любенов

„В 90 и повече процента от случаите в обикновените COVID отделения могат да си стоят и да се лекуват вкъщи, но са там, защото ги е страх, защото се казва, че ако не влезеш в болница, можеш както си стоиш, да тупнеш. Хората сами влизат в болниците и в момента се казва, че всяка болница е длъжна да приема всеки положителен, който иска да бъде хоспитализиран”, каза още Мангъров.

 „В инфекциозна болница двата етажа са почти пълни, всеки ден влизам в COVID зоната, често влизам без маска. Важен е личният пример и точно затова го давам, че всички тези безсмислени мерки, като носене на маски на открито – това показва научно и управленско безсилие“, заяви още доц. Мангъров.