Мигриращите животни, обитаващи световния океан, имат тясна връзка със Слънцето, съобщи Фокс нюз.

Американско изследване показва, че здравите сиви китове почти пет пъти по-често се губят при висока честота на радиовълните по време на слънчеви бури. Резултатите бяха обявени от учени на среща на Дружеството за интегративна и сравнителна биология в Остин, щата Тексас.


Учените не са категорични дали китовете използват магнитното поле на Земята за навигация, но мигриращите китове, каквито са сивите, вероятно го правят, защото в океана няма много начини за ориентиране, казва ръководителят на изследването Джеси Грейнджър, биофизик в университета "Дюк" в Северна Каролина.

От март до юни сивите китове плуват на север от бреговете на Долна Калифорния, Мексико, към студените, богати на храна води на Берингово море и на Чукотско море. Те поемат пътя обратно през ноември.

Понякога обаче видимо здрави китове объркват пътя. Макар да има множество причини това да се случва, едната от възможностите е навигационна грешка в случаите, когато нещо влияе на магнитното поле на Земята или на способността на китовете да го проследяват. Това влияние може да е слънчевата буря, смятат учените.