Както знаете, не само делфините от водния свят са дружелюбни животни към хората. За това свидетелства и тази истинска история, която се е случила с водолаз. От този обрат на съдбата целият й живот преминал пред нейните очи. Тя дори не очаквала такъв изненадващ развой на събитията.
Тази ситуация се случила с биоложката Нен Хаузер. Тя посветила четвърт век на изследването на живота в морските глъбини. Участвала е в десетки експедиции на различни острови. Нен Хаузер имала предпочитания към изучаването на делфини и китове. Тя успяла да организира статута на „резервати за китове“ за някои океански зони.

Веднъж Нен се отправила на обичайна експедиция. Тя взела със себе си всичко необходимо за гмуркане, както обикновено. Но това гмуркане се превръща в нещо незабравимо за нея.

Биоложката се потопила под водите близо до остров Кук в Тихия океан. В първата минута на гмуркането жената обърнала внимание на огромна фигура, която се приближавала към нея от дълбините, а още една фигура също плувала наблизо.Оказало се, че това е мъжки гърбат кит. За да се изясни ситуацията, трябва да се отбележи, че китът тежи около 30 тона, а дължината му е 14 метра, трудно е дори да си представите такъв колос до вас. Но опасността от кита не била в неговия размер, а в странното му поведение.

Обикновено този вид китове е приятелски настроен за хората и затова Нен не се страхувала от неканения гост. Но с всяка секунда на жената й ставало все по-неясно настойчивостта в поведението на кита. И тя вече не на шега започнала да се страхува. Обикновено Нен Хаузер се приближавала до китовете само ако се нуждаят от помощ.

Би било нормално, ако китът преплува около нея. Но този кит не изоставал от Нен и се приближавал по-близо и по-близо. И по този начин биоложката се оказала на главата на кита, след което той я прегърнал с перката си. Всичко това продължи около 10 минути и за Нен тези минути били цяла вечност. Наблизо стоял и другият кит.Екипът на жената водолаз не успели да спрат кита и неговия събрат и поради неопитността си те не разбирали съществуващата опасност.

И скоро ситуацията с поведението на кита се изяснила. Както се оказало, двата кита и Нен не били сами във водата. Жената водолаз забелязала още една голяма фигура във водата. При по-внимателно вглеждане жената видяла най-страховития хищник на океана - тигровата акула. И ситуацията се усложнила двойно.Като по чудо Нен успяла да се добере до лодката. И с течение на времето тя разбрала поведението на кита.

По този начин китовете прикриват малките си от опасност. Единият кит покрил Нен, а другият уплашил тигрова акула. Биоложката вече знаела за такива възможности в поведението на животните, но дори не си представяла, че ще й се случи подобно нещо на живо.Това е един от малкото случаи, когато кит спасява човек и се превръща в добър тласък в изучаването на бъдещото им поведение.

Превод и редакция: БЛИЦ