Според местна гадателка основателят на република Турция – Ататюрк, ще се завърне като бяла ангорска котка с различни очи. Това е и причината през 30-те години на 20-и век да бъде спрян износа на представители от породата, разказват от Вести. 

Ето и какво още не знаем за ангорската котка.

Положителни качества

Ангорските котки са изключително умни и лесно се поддават на дресиране. Те могат да бъдат научени да сядат и идват по команда, както и да прескачат обръч, затова тази порода е избирана често за различни циркови номера. Ангорските котки са изключително атлетични и игриви, затова е добре да имат много играчки. Те не обичат самотата, добродушни са и се привързват силно към стопаните си.
 

Характеристика

Ангорските котки са по-малки от персийските. Те имат пухкава козина и опашка с красиви дълги ресни, които напомнят на щраусово перо. Освен класическия бял цвят, днес ангорската котка се среща в различни цветове, без шоколадов и тъмни шарки върху златиста козина.

Размери

Средни по размер

Тегло

4-7 килограма

Хигиена

Заради дългата си козина е добре да се сресва всеки ден, а когато я сменя – два пъти дневно. Важно е да къпем ангорската котка, когато си сменя козината, като това подпомага и ускорява процеса.

Продължителност на живот

12-18 години

Страна

Турция

Произход и история

Ангорската котка произлиза от Турция, като за първи път се споменава за нея в документ от 16-и век. Кръстена е на старото име на Анкара – Ангора. През 18-и век породата е изключително популярна в цяла Европа, като само най-богатите и аристократите са можели да си я позволят.