Животното царство е пълно с изненади. Знаете ли, че една пета от всички известни видове бозайници на Земята са прилепи? А кенгуруто ходи странно, защото не може да си движи краката независимо един от друг?

Вижте още интересни факти за животните, споделени от служители в зоологическа градина:

Северният елен е единственият вид елен, при който и мъжките, и женските имат рога, пише Bored Panda, цитирано от profit. При мъжките те падат в началото на декември, а при женските през пролетта. Това означава, че всички северни елени на Дядо Коледа са момичета.

Хората често си мислят, че коленетата на фламингото се огъват по грешен начин. Но онова, което смятате за коляно в средата на крака, всъщност е глезен. Коляното на птиците е по-нагоре и се огъва по същия начин, както човешките.

Майката кенгуру може да отглежда три малки едновременно в различни етапи на развитие: ембрион в утробата си, едно бебе в "торбичката" й, което се храни с кърма, както и едно извън нея, което също суче, но от друго място. Всяко от зърната на майката дава мляко с различен състав, съобразен с хранителните нужди на бебетата. 

Слоновете са едни от малкото животни, които могат да преминат огледалния тест - с други думи, те могат да разпознават собственото си отражение и да не го възприемат като друго животно, както обикновено правят кучетата и котките. Учените поставят маркер върху челото на слона и след това му показват огледало. Слонът изследва белега на собственото си чело, показвайки, че знае, че се вглежда в себе си. Единствените животни, които преминават този тест, са по-висшите примати, китоподобните (косатки, делфини), слоновете и.... свраките. 

Козината на полярната мечка не е бяла, а прозрачна. Кожата им пък е черна.

Има няколко начина да се класифицират големите котки, като един от най-полезните е на ревящи и мъркащи. Пумата (известна още като планински лъв) е най-голямата котка, която мърка.

Бонобо - най-близкият ни генетичен роднина (те са по-тясно свързани с нас, отколкото с шимпанзетата или с горилите), са почти изцяло неагресивни, матриархални и използват секса, за да решават всичките си проблеми. Бонобо са единствените животни, освен хората, които са наблюдавани да правят секс лице в лице, орален секс и да се целуват с език.



Звуците, които издават белоглавите орли, не са това, което очаквате. Птицата е много величествена, а мяука като котка...

Всички гризли са кафяви мечки, но не всички кафяви мечки са гризли. Това е подвид на кафявата мечка, разпространен в западните райони на Северна Америка, предимно Аляска и Западна Канада. 

Жирафите спят само по 1-2 часа на денонощие.