Дълбините на океана крият загадки за човечеството от стотици години. Техният списък, с развитието на съоръженията за потапяне, постоянно се актуализира и допълва.

Тъй като 71% от земната повърхност е покрита с вода, не е изненадващо, че през вековете много неща са откривани дълбоко под морската повърхност.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

Изследователите намират потънали кораби, самолети и дори съкровища, но има и някои доста странни и объркващи подводни находки, които не би трябвало да са там, пише "Труд.

Стоунхендж в езерото Мичиган

През 2007 г. археолози търсят потънали кораби в езерото Мичиган. По време на тази операция на дълбочина около 13 метра е открит кръг от големи камъни, в центъра на който има друго сферично образувание. Тази сложна форма изглежда неестествена за учените. 

С това обаче мистериите не свършват. На един от камъните се забелязва изображение на мастодонт - роднина на съвременните слонове, изчезнали преди повече от 10 000 години. Освен това районът, където се намира това място, е бил сух за последен път преди около 12 000 години, към края на ледниковата епоха.

Ако тази мегалитна структура е с изкуствен произход, трябва да е построена преди топенето на ледниците, което противоречи на съвременните представи за това на какво са били способни хората, населявали нашата планета през този период.

Поразителна аномалия

По правило изкуствените структури се намират на дълбочина не повече от 125 метра. През времето, откакто съществува нашия вид живи същества, морето никога не е падало под това ниво. Ето защо "подводният град" край бреговете на остров Либърти може да се счита за поразителна аномалия.

Тези потопени на дъното градове още възбуждат въображението

През 2001 г. съвместна кубинско-канадска експедиция получава сонарни изображения на мистериозен „градски комплекс“, обхващащ около 2 квадратни километра, разположен на дълбочина над 700 метра.

Според изчисленията на геолога Мануел Итуралде са необходими поне 50 000 години, за да потъне „селището“ до тази точка. Ясно е, че в началото на този период на Земята не е имало нито един потенциален градостроител.

Според други предположения, една част е паднала на дъното след катастрофално земетресение. В този регион на планетата обаче, не са открити признаци на такъв катаклизъм. 

Фантомът от Субик

Океанското дъно е осеяно с останките на военни самолети, но малко са толкова интересни, колкото F-4 Phantom, почиващ в залива Субик край филипинския остров Лусон.

Самолети от този модел са използвани от американците по време на войната във Виетнам и един от тях лежи тук. Загадката е в това, че по него няма бойни повреди, но се забелязват следи от разглобяване за резервни части. Вероятно самолетът по някаква причина не е можел да лети, а всичко, което може да бъде полезно, е свалено от него и след това той е избутан зад борда, за да се освободи място за годното оборудване.

Някои историци спекулират, че може да е бил на борда на самолетоносача USS Forrestal, който поради склонността си да се запалва спонтанно, е получил унизителното прозвище "Zippo".

Антикитерски механизъм

Антикитерският механизъм е кръстен на гръцки остров

Механизмът от Антикитера е кръстен на гръцкия остров, близо до който е открит. През 1900 г. на дълбочина 50 метра в Егейско море водолази откриват древен римски кораб от около 1 век пр.н.е., а върху него странно устройство.

Механизмът донякъде напомня на стенен часовник, има поне 30 зъбни колела и много надписи, показващи, че е предназначен за изчисляване на датите на астрономически явления. Устройства с такова ниво на сложност се появява в Европа след хилядолетия и половина. 

Подводният град в Куба – това ли е изгубената Атлантида? СНИМКИ

Някои историци приписват изобретяването на устройството на древногръцкия астроном Хипарх, който се смята за баща на тригонометрията. Той е един от първите, които предполагат, че Земята се върти около Слънцето, а не обратното. Механизмът от Антикитера се основава на този принцип.

Павлопетри

Според описанието, Павлопетри изглежда страхотно място за живеене - двуетажни къщи, храмове, красиви водопроводи, надминаващи много от съвременните по сложност. Има обаче едно много съществено неудобство – градът се намира на морското дъно, на дълбочина 4 метра. Павлопетри е открит през 1968 г. от английски археолози край гръцкия Пелопонес. Никой днес не знае как се е наричал и каква роля е играл в древния свят. Руините датират от около 2800 г. пр.н.е.

Смята се, че градът е паднал на дъното преди около три хиляди години след силно земетресение. Обектът е включен в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО. Много историци смятат, че именно Павлопетри е вдъхновил Платон да пише за Атлантида.

Изчезнала цивилизация

През 2001 г. индийски учени, изучаващи дънния слой в Камбейския залив, откриват геометрично правилни структури. Предполага се, че това е потънал град, а тази хипотеза е потвърдена от артефакти като строителни материали, керамика и човешки кости.

Радиовъглеродният анализ показва, че тези обекти са на около 9500 години. Като се има предвид, че дори най-древните градове на планетата са на не повече от 6-7 хиляди години, това може радикално да промени съществуващите представи за историята на човешката цивилизация.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук