Епидемията от COVID-19 е предсказана преди 41 години във френското списание ПИФ. Епизодът е озаглавен "Един изпуснат вирус" и описва буквално днешната ситуация с пандемията. Находката е на комикс клуба в Русе, където е изграден и първият музей на комикса в страната, предаде БНТ.

Любителите на комиксовото изкуство се натъкнали случайно на списание „Пиф" от януари 1979 г. Останали изумени, как разказът в епизода „Един изпуснат вирус" пресъздава кризата с коронавируса днес.


Зловещо пророчество на „Семейство Симпсън“ за коронавируса се сбъдна ВИДЕО

В този епизод на д-р Жустис се разказва за внезапна информация, която се получава в централата на Световната здравна организация в Женева, че страшен вирус върлува из Европа. Той покосява много хора на легло, казва Стоян Стоянов-Комитски.

Бива насрочена пресконференция, но човекът, който трябва да даде информация, за съжаление също е болен от този вирус и тогава се намесва д-р Жустис, който хвърля бомбата, че този вирус е разработен в лаборатория.

Аналогия се открива между днешното изображение на коронавируса и тогавашната представа за „изпуснатия" вирус. Изображението на вируса по ирония на съдбата обхваща точно Северна Италия.

В комикса хората, дори и гвардейците пред Бъкингамския дворец, са представени с маски на лицата. Оказва се, че рисуваният разказ в списание „Пиф" е пореден пример, че изкуството може да предвижда бъдещето.