NASA е добре позната научна организация, но напоследък стана ясно, че се интересува и от различни религиозни въпроси.

Към агенцията са работили 23 свещеници, които е трябвало да отговорят на един изключително важен въпрос. През 2016-2017 г. NASA спонсорира специална програма. Тя се провежда в Центъра за богословски изследвания към Принстънския университет, съобщава The Hill.

Защо на космическата агенция са ѝ били нужни свещеници?

Проектът се нарича The Societal Implications of Astrobiology ("Обществени последици от астробиологията").

Основната цел на програмата е експертите да проучат как би реагирала всяка от големите световни религии, ако на нашата планета пристигнат извънземни.

В продължение на една година свещениците изучавали особеностите, които биха могли да възникнат при среща с друга цивилизация, и се опитвали да отгатнат каква би била реакцията на вярващия човек във всеки конкретен случай.

В резултат на проучването е публикуван научен труд, който показва връзката между астробиологията и християнското богословие.

Преподобният д-р Андрю Дейвидсън, който работи в университета в Кеймбридж, е автор на този научен труд. Той казва, че ако в бъдеще е възможно да се открият извънземни, вярващите ще се опитат да намерят отговори на възникналите въпроси директно в своята религия.

До момента не са публикувани никакви важни подробности за този проект. През 2022 г. се очаква да излезе книга, написана от Дейвидсън. В него той възнамерява да разкаже абсолютно всичко за работата, която е свършил преди това.

Основният въпрос относно реакцията на вярващите хора към извънземната цивилизация се състои от огромен брой малки въпроси. Например дали трябва да се преразгледа теорията за произхода на света и за това, че човекът е създаден по Божи образ и подобие.

Имат ли извънземните душа, ако се окажат разумни същества? Имат ли собствена религия? Вярват ли в съществуването на задгробен живот? Това са само малка част от въпросите, които свещениците са разгледали в рамките на проекта.

Богословите подчертават, че повечето вярващи са разумни човешки същества, така че не виждат никакъв проблем в откриването на извънземен живот. Освен това при необходимост те ще могат да осъществяват близък контакт с извънземни без особени проблеми.

Превод и редакция: БЛИЦ