Въпросът дали сме сами във Вселената все още е една от най-големите философски загадки на нашето време.

Въпреки че изглежда почти невероятно, че нашата цивилизация е сама в космоса, научният свят все още няма доказателства за обратното.

Неотдавна астробиологът на NASA Линдзи Хейс се опита да даде отговор на една от най-големите загадки, която отдавна тормози много изследователи.

Според Линдзи Хейс, по-голямата част от космическите изследвания са насочени към откриване на признаци на микробен живот. Това е нещо, което може да се срещне във Вселената в много по-голямо количество, отколкото по-сложни разумни същества като хората.

"Открили сме само малка част от Марс и това е само едно от перспективните небесни тела за търсене на живот в нашата Слънчева система", казва тя.

"Във външната Слънчева система има ледени спътници като луната на Сатурн Енцелад и луната на Юпитер Европа, които изглеждат така сякаш имат подземни океани, подходящи за живот."

"И това е само в нашата Слънчева система. Колкото повече екзопланети откриваме около други звезди, толкова повече научаваме за разнообразието от условия, при които може да съществува живот", споделя Хейс.

В крайна сметка, като се има предвид колосалният размер на Вселената и броят на екзопланетите, които наскоро бяха открити извън нашата галактика, вероятността Земята да е единствената планета, на която се е развил живот, изглежда изключително малко вероятна.

Превод и редакция: БЛИЦ