Американската агенция за авангардни изследвания в областта на разузнаването (IARPA) съвместно с Националния институт за стандарти и технологии на САЩ (NIST) провели конкурс, по чиито резултати руската технология за разпознаване на лица, създадена от компанията NtechLab, е призната за най-добра в две номинации, съобщава вестник „Ведомости” с позоваване на представители на компанията.
Информацията е потвърдена от ръководителя на научноизследователските програми на IARPA Крис Бонен. Агенцията е подчинена на директора на Националното разузнаване на САЩ. Тя не се занимава с внедряване на технологии и се ограничава с научни изследвания.
 

Руската компания NtechLab е основана през 2015 г., а през 2016 г. разработеният от нея алгоритъм стана основа за приложението FindFace, помагащо да се намерят хора в социалната мрежа „ВКонтакт” по тяхното изображение. Програмата позволява да се открие нужният човек за 0,5 секунди сред милиард лица.
 
NtechLab е призната за най-добра в две номинации – по скорост на идентификацията и точност на верификацията. През май NtechLab получи 1,5 млн долара от фонда Impulse, отбелязва „Ведомости”.
 
Представител на NtechLab разказал пред изданието, че компанията гледа на успеха си в конкурса „като на бенчмарк (еталон за сравняване на резултатността на инвестицията) в областта на сигурността, по който се ориентират възложителите на решението и възможните инвеститори”. Според него било още рано да се говори за конкретни договори.
 
Превод и редакция: БЛИЦ