Когато ползваме чужд компютър или се намираме в компютърна зала е добре да знаем, че съществува метод, по който можем да работим инкогнито. С други думи – има нещо много по-сигурно от това да дадем „Изход“ в пощата си.

Някои уеб браузъри имат опция за „режим на частно сърфиране“ или „режим на инкогнито“. Пускането на тази опция при различните браузъри се случва по различен начин, но винаги можете да я намерите някъде в настройките на самия браузър.

Режимът на инкогнито деактивира пазенето на историята на сърфирането, както и съхраняването на каквито и да е временни уеб данни. Тази защита на личните данни обаче работи само за конкретния компютър.

Уеб сървърите все още могат да идентифицират сайтовете, които посещавате, така че все пак внимавайте къде влизате.

Добре е да знаете, че този режим има най-различни приложения. Ето и най-важните от тях:

Намаляване на запазването на историята на сърфиране, включително премахване на автоматичното попълване на лични данни по разни сайтове.

Позволява извършване на чисти търсения в Google. С други думи, търсачката няма да ви предложи неща, които са повлияни от предишна история на сърфиране или от препоръки на мрежи или приятели.


Предотвратява случайното запазване на идентификационните данни за влизане в профили. Позволява ви да си включите няколко профила едновременно, чрез няколко раздела. Това иначе е истинска мъка за правене, ако сте в нормален режим.

Предотвратява намирането на историята на търсенето от други потребители на същия компютър.

Предотвратява появяването на потенциално неудобни и / или порнографски връзки в предложения или табове.

Източник: "Дарик"