Чака се съгласие от сдружението на общините
М-Тел обяви, че може да осигури стационарна телефонна връзка в над 500 “откъснати от света” села в България. Предложението направи главният изпълнителен директор на компанията Йозеф Винацер по време на среща с министъра на извънредните ситуации Емел Етем, съобщава TechNews.bg.

На годишната среща на общините в Албена през октомври вицепремиерът заяви, че в страната има около 524 села без нито един стационарен телефон, дори в кабинета на кмета, и практически е невъзможно жителите да търсят помощ при необходимост. М-Тел ще предложи на кметствата на нуждаещите се села стационарни телефони чрез фиксираната услуга M-Tel VoiceBox, която има национално покритие. Потребителите могат да започнат да я използват веднага, без да е необходимо да чакат изграждане на кабелна инфраструктура, която отнема значително време, посочиха от оператора.

Ако предложението бъде прието, М-Тел ще осигури възможност за връзка с телефона за спешни случаи 112, въпреки че “по закон историческите оператори във всички страни са онези, които имат задължението да осигурят телефонна връзка на всички населени места на територията на държавата си”, коментираха от М-Тел, явно визирайки БТК.

Министър Етем ще изпрати от свое име писмо до председателя на Националното сдружение на общините Дора Янкова, в което да препоръча и информира за възможността за бързо техническо решение на проблема от страна на М-Тел. Списъкът с нуждаещите се населени места ще бъде предоставен от Комисията за регулиране на съобщенията. /БЛИЦ