Италианският индустриалец Антонело Монтанте произвежда велосипеди за по 3500 евро единия, съобщи вестник „Кориере дела сера“. Въпреки че китайците са готови да правят леки коли на тази цена, Монтанте произвежда скъпоценните си велосипеди без притеснения, коментира изданието. Те са предназначени най-вече за т.нар. ВИП -личности и са статус символ за онзи, който ги притежава.
Дръжките са облицовани в скъпи материали. Има и ръчно извезани торби за поставяне на чантите в тях. Седалката на велосипеда също е произведение на занаятчийството. Луксозният велосипед беше показан по време на 66-тото изложение на велосипеди и мотоциклети в Милано. Велосипедът е част от сектора Made in Sicily.
Монтанте ще се стреми да завладее с новия си велосипед най-вече пазарите на Япония и Северна Америка.
Монтанте е известен открай време с борбата си срещу рекета в Сицилия, заради което днес той е принуден да се движи винаги с охрана.
От две години насам в Италия се говори непрекъснато за велосипедите „Монтанте“. Славата им се разнесе, след като писателят Андреа Камилери разказа как през 1943 година е изминал по надупчен и разбит асфалт 50 км. с велосипед „Монтанте“, без да му стане нищо. Велосипедът бил направен от бащата на Антонело Монтанте.
Веднага след това Антонело Монтанте произведе велосипед по подобие на въпросния модел. На много летища в момента той е изложен с името „велосипедът на легалността“. Първите 5 прототипа на този велосипед Монтанте подари на президента на Републиката Джорджо Наполитано, на президента на „Фиат“ и „Ферари“ Лука Кордеро ди Монтедземоло и на бившия премиер Романо Проди. /Pronto Sofia