Съвместна група от учени от Университета в Падуа и Болонския университет са открили на Луната и Марс области, които са най-удобни за изграждането на човешки колонии в бъдеще. Данните от изследването на учените са публикувани на сайта на обединените европейски астрофизици Eroplanet.  
Анализирайки цифровите модели на релефите на космическите тека, учените са достигнали до извода, че бъдещите колонии най-добре е да бъдат изградени в пещери, а също и в „лавовите тръби“, пронизващи горните слоеве на повърхността на Луната и Марс.  

„Лавовите тръби“ представляват канали, които са се формирали при неравномерното изстиване на лавата. Горните слоеве лава са изстивали по-бързо и са станали монолитни, образувайки кора, под която течната лава постепенно е спадала, образувайки тунел. Дължината на подобни тунели достига до 65 километра.

Според изследователите, тези геологични феномени на Луната и Марс са най-подходящи за бъдещи мисии, защото в пещерите и тръбите хората ще са най-защитени от космическите лъчения и потоците микрометеорити.  

Превод и редакция: БЛИЦ