След началото на пандемията мнозина разказват за своите необичайно запомнящи се сънища. Например по време на третата седмица от карантината 19-годишната Елайжа Ангелс от Филипините започнала да сънува запомнящи се сънища. 

"Оказах се в болницата посред нощ, лекарят ми оперираше ръката", разказва тя. 

"Скоро след това аз напуснах сградата, но имах само една ръка. Виждах как лекарят ходи около мен и си играе с ампутираната ми ръка. Той дори започна да ѝ прави дисекция, почувствах се много изгубена", разказва тя. 

След този сън на нея ѝ се присънват и други, че тя постоянно губи нещо. "Можеше да е компютър или пари", пояснява тя. 

Елайжа обаче не е единствената, която сънува странни сънища. 

Светът силно се промени заради пандемията и с него се променят и сънищата.  

Много хора разказват, че след като вирусът се е разпространил из 175 страни и е започнала повсеместната карантина, те са започнали да виждат все по-наситени и ярки сънища. 

Тревога и стрес

Дейрдре Барет от март събира описанията на тези сънища, за да разбере как те са се променили от началото на пандемията. Тя работи като старши преподавател като психология в Харвардския университет. 

Барет е автор на книгата "Комитетът на съня". 

"Всеки съществен фактор, предизвикващ стрес, води до появата на ярки тревожни сънища. В моето изследване тези примери са много", казва тя.

Някои от респондентите са разказали, че им се е присънвали в буквалния смисъл осезаеми сънища, свързани с психологически преживявания. 

"Гледайки филма "Заразата", аз сънувах сън за това, че съм се разболял от коронавируса. Физически чувствах, че се задушавам и изпитвам болка, пред очите ми причерня. Знаех, че умирам. След това ми сложиха инжекция за облекчаване на симптомите и, вероятно, за излекуване от болестта, но аз не бях уверен, дали това помогна или не", разказа един от запитаните. 

Дейрдре вече се е занимавала с изучаването на психологическото въздействие на шокиращите събития върху хората: американците след терористичните актове от 11 септември, кувейтците след окупацията на страната им от Ирак и британските военни, оказали се в плен на нацистите. 

Тя е изяснила, че войните са свързани ярките визуални образи, които се появяват в сънищата, но сегашната пандемия се отличава в този аспект. 

Невидим враг

"Това е невидим враг, и често при хората възникват свързани с него асоциации. Мнозина разказаха за сънища с огромни стада насекоми, цунамита, бури, смерчове и земетресения", разяснява докторката. 

На Чарли му се струва, че в съня си той се сблъска с най-големите си страхове. 

От началото на карантината 24-годишният от английското графство Уилтшир сънува все повече паяци. 

"Веднъж ми се присъни, че огромен паяк ми се е промъкнал в леглото. Той беше с размера на котка, бледен на цвят, имаше дебели лапи. Аз изскочих от стаята и позвъних за помощ. Майка ми успя да го хване в чувал за боклуци и да го изхвърли на улицата, където той се движеше из чувала. След това се събудих", разказа той. 

Паяците са различни по размер и вид, но Чарли всеки път ги вижда в своя дом. 

Той разказва, че е започнал да вижда в сънищата си най-големите си страхове. "Това се случва на място, в което аз се чувствам безопасно, например, в леглото си. Затова сънищата са още по-реалистични", добавя той. 

Превод и редакция: БЛИЦ