Българските антрактици ще участват в международен мегапроект за изследване на климатичните промени на ледения континент. На 12 ноември първата група от 17-та антрактическа експедиция заминава за там. По традиция българските учени получиха националния флаг от президента Георги Първанов на специална церемония.
В българската експедиция ще участват 18 души, но тъй като нямаме собствен транспорт благодарение на добрите отношения с някои държави, те ни го осигуряват, разказа пред БЛИЦ ръководителят на експедицията Христо Пимпирев. Първите шест души заминават с испански кораб. Те ще подготвят базата. Следващите девет души ще летят с бразилски военен самолет, след което ще пътуват и с испански кораб. Българската база ще бъде закрита през март, тъй като де факто учените ползват южното лято.
В мегапроекта за изследването на климатичните промени ще участват учени от Испания, Португалия, Германия, Аржентина и Чили. Според Пимпирев се наблюдава глобално затопляне, като циганското лято е неслучайно и се дължи на глобалното затопляне. Ледниците около българската база в Антарктида също се топят. Със съвременна апаратура ще се изследва климата през миналите 500 години, както и тенденциите за бъдещето му изменение. Друга цел на експедицията е завършването на построените две къщи през миналата година в българската база, като едната от тях ще бъде научна лаборатория. Българските антарктици ще продължат и изследването на металогенната перспектива. Според Пимпирев Антарктида ще остане последния резервоар на полезни изкопаеми преди човечеството да тръгне към Космоса. /БЛИЦ