Проучване, публикувано в Journal of Scientific Exploration, разкрива причината за легендарното „проклятие на фараоните“, което е внушавало ужас на изследователите и обирджиите на гробници от векове.

Проучването е установило, че смъртоносен уран е бил поставян умишлено в древните египетски гробници.

Силно радиоактивният уран-235, използван днес за обогатяване на уранови изотопи, е излъчвал смъртоносна радиация, която е можела да причини рак при тези хора, които са били изложени на нея.

Изследването свързва тази радиация с древни надписи, които споменават „болест, която нито един лекар не може да диагностицира“. Сега учените смятат, че това е лъчева болест.

Както е известно, проклятието на Тутанкамон е отнело живота на около 20 души, свързани с откриването на гробницата. Докато някои смъртни случаи са случайни, като ухапването от заразен комар, причинило смъртта на лорд Карнарвън, други, включително смъртта на Хауърд Картър от лимфом на Ходжкин, изглежда са причинени от излагане на радиация.

Радиоактивност е открита не само в гробницата на Тутанкамон, но и на други места в древноегипетския некропол. Проучването предполага, че тези гробници са умишлено построени като бункери за съхранение на уран, за да ги предпазят от обирджии на гробници.

Древните египтяни наричали тези гробници „самотна, пречистена, изолирана земя“ и предупреждавали, че са пазени от зли духове. Проучването предполага, че тези "зли духове" са били метафора за смъртоносна радиация.

Проучването показва, че проклятието на фараоните все още е смъртоносно. Не е известно колко древни места все още съдържат уран, но може да се предположи, че непредпазливите, които се осмелят да нахлуят в гробницата на фараона, могат да се сблъскат със сериозни последици за здравето си.

Превод и редакция: БЛИЦ