Родопският извор, на който се случват чудеса на Гергьовден. Неми деца проговарят. Куци прохождат. Безплодни жени зачеват. Нелечими уж болести изчезват, сякаш не ги е имало.

Това не са легенди, а истински чудеса, които стават всяка година на Гергьовден в Родопите. Празникът е единственият, който събира заедно християни и мюсюлмани. Едните почитат светеца Хадър, другите – свети Георги. Вярата в магията на този ден е толкова силна, че е надскочила разликите между религиите.

Всяка година в нощта на 5 срещу 6 май стотици хора се събират на връх Дамбалъ, близо до село Летовник. И всяка година малко след полунощ вятър раздвижва стихналите дървета и гората започва да шуми.

„Хадърлез дойде“, казват хората и започват да хвърлят голи децата в изворите с ледена вода. Нощта се изпълва с детски писъци, а хората се радват, защото много от болните оздравяват.

Науката има обяснение на това. Изживеният шок помага да се преодолеят много сугестивни заболявания, този метод отдавна се използва в психиатрията. Хората обаче вярват, че чудото е дошло от светеца и лековитата вода.

Затова на Дамбалъ пристигат и християни, и мюсюлмани.

Местните разказват редица легенди за появата на чудотворното място. Една от тях гласи, че веднъж светци се събрали на Дамбалъ, седнали на каменна трапеза, нахранили се, а нямало откъде да пият вода. Тогава един от тях – Яран баба, ударил с юмрук скалата и от нея бликнала вода. Била толкова много, че той се уплашил да не удави близкото село, грабнал вълна и запушил извора. „Като не тече, поне да капе“, казал светецът.

Оттогава е и името на върха – Дамбалъ (капка).

Хората разказват и друга легенда. Хадър баба и Яран баба обикаляли цяла година света и правели добрини. На Гергьовден се събирали на върха и сядали да си починат. Тогава водата ставала лековита. Славата ѝ отдавна е преминала държавните граници.

На Гергьовден идват хора чак от турските градове

Измир, Бурса и Истанбул само за да налеят от целебната вода и да я занесат на своите близки. Мястото се почита и от мюсюлманите в Северна Гърция. Тези легенди всъщност отразяват хилядолетните традиции, свързани с мистичния връх.

Той е част от кратера на огромен вулкан, изригнал преди четири милиона години. От скалите му и сега блика вода – нещо необичайно рядко, и затова мястото е обожествено преди хилядолетия.

На Дамбалъ не са правени разкопки, но при теренни проучвания археолозите са открили руините на тракийско светилище и голям християнски обект – църква или манастир.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук