Страната ни е единствената държава в Европейския съюз (ЕС), която не инвестира в пост-COVID рехабилитация, според Българския съюз по балнео и спа туризъм. Въпреки даденостите у нас – лековити минерални извори, слабо се рекламира съчетаването на лечение и туризъм.

Малко известен факт е, че вече и у нас има място, където предлагат пост-COVID процедури - специализирана болница за балнеолечение в село Вонеща вода край Велико Търново.

„При нас идват хора с проблеми с опорно-двигателния апарат и периферната нервна система. След COVID този вид заболявания се обострят”, казва управителят на лечебното заведение Пламен Илиев.

В болницата се прилага и съвременна профилактика на белите дробове.

Специфичното е, че работим само с минерална вода. Няма никакви лекарства в инхалациите. По клинична пътека не работим с белодробни заболявания. Работим с програма на НОИ”, казва още Илиев в сутрешния блок на Нова ТВ.

От Специализираната болница във Вонеща вода не смесват СПА-процедурите и балнеолечението. Смятат обаче, че има бъдеще съчетаването на туризма с този вид рехабилитация - процедури с българската минерална вода.

Най-много болници тип „хотел” има в Южна България. Най-неразвито остава балнеолечението на север у нас, въпреки множеството минерали извори, които не се експлоатират.

Още по темата гледайте във видеото.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук