Двадесет и две годишната Екатерина е изпратена навремето зад решетките заради две нападения на лагеруващи хора -момче, опитало се да я нахрани, и пияница, пожелал да стисне лапата й, пише в. „Дейли стар“.
Заради деянията си мецаната е осъдена да прекара остатъка от живота си в затвор заедно със 730 опасни престъпници, съобщи БТА.

Екатерина излежава присъдата в затворническа колония със строг режим на около 700 километра от столицата на Казахстан. В нея попадат престъпници, в това число и убийци, чиито присъди не нахвърлят 25 години. Екатерина е единствената затворничка с доживотна присъда, както и единствената, която разполага с басейн в клетката.

„Тя е дружелюбна, не агресивна. Останалите затворници я посещават“, казва директорът на затворническата колония Аслан Медибаев.
Игор Тараканов, един от затворниците, споделя, че с присъствието си мецаната разнообразява иначе мъчителното му всекидневие, както и че Екатерина е любимка и на останалите в килиите.

Мечката обожава лакомствата, които затворниците й дават – сладкиши, бонбони, ябълки. Екатерина се е превърнала в талисман на затвора, а извън него е поставена нейна скулптура.