Светът на изкуството отново беше в светлината на прожекторите, когато почитателите на културата откриха нещо, което приличаше на модерен смартфон в една стара картина, съобщава Daily Star.

Произведението на изкуството, което е собственост на Музея на изкуствата в Ню Йорк, е оригинална творба от 1882 г. на Р. Джоузи и Джеймс Арчър, озаглавена Годежът на Бърнс и Хайленд Мери. Тя изобразява романтичния момент на годежа между известния шотландски поет Робърт Бърнс и неговата любовница Мери Кембъл, известна още като Хайленд Мери.

 Това, което обаче привлече вниманието на посетителите на музея, е предмет, наподобяващ по форма и размер смартфон.

На картината влюбените стоят на брега на река Айре, гледат се в очите и държат продълговат предмет със заоблени ъгли, който предизвиква асоциации с ранен модел iPhone. Такова неочаквано съвпадение не остави безразлични феновете на изкуството и литературата и мнозина се замислиха за възможността за пътуване във времето на Бърнс или самите автори на гравюри. 

В крайна сметка първият iPhone се появява само 125 години след създаването на тази снимка. Дали шотландски поет или художници са имали такава удивителна способност да предвиждат бъдещето?

Изследователите обаче бързо намериха по-рационално обяснение на тази мистерия. Моментът на годежа на Бърнс и Мери край река Ейр е добре известен епизод в историята. Според легендата те решили да подсилят обещанията си един към друг, използвайки древната шотландска традиция за размяна на библии над течаща вода. Именно този атрибут, символизиращ вярност и уважение, младите всъщност държат в ръцете си.

Традицията да се разменят библии над вода датира от древни времена и е символичен акт, който свидетелства за несломимата вярност и духовна привързаност на двама души.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук