Органична материя е била открита на Марс в проби от почвата, взети от скала на 3 млрд. години. Пробата е взета от марсохода „Кюриосити“ в кратера Гейл, съобщава Си Ен Ен.
 

Апаратът е засякъл и метан в атмосферата на Червената планета.
 
Търсенето на живот извън Земята се фокусира върху намирането на градивните елементи на живота такъв, какъвто го познаваме. Това включва органични елементи и молекули, въпреки че те могат да съществуват и без живот. Органичната материя може е няколко неща: свидетелство за древен живот, източник на храна за живи форми или нещо, което съществува вместо живота. Независимо от за кой от случаите става въпрос, тя служи като „химическа улика“ в проучването на Марс.
 
Метанът се счита за най-простата органична молекула. Наличен е на други места в Слънчевата система, на които би могло да има живот, като спътниците на Сатурн и Юпитер – Енцелад, Европа и Титан. А дори и да има живот на друго място, той може да бъде много различен или даже да се формира различно от това, което ние виждаме на Земята.
 
Новите открития са описани в две изследвания, публикувани в списание „Наука“. Всички изследователи, участвали в тях, смятат, че откритията са „пробив в астробиологията“.
 
„Разширихме неимоверно проучванията си за органични елементи, което е фундаментална стъпка в търсенето на живот“, заяви Пол Махафи, директор на отдела за изучаване на Слънчевата система в центъра на НАСА „Годард“.
 
Двете изследвания са базирани на засечени малки количества метан в атмосферата и много стари органични елементи на Марс. Тези открития или предизвикват дебати или пък им липсва контекст, за да бъдат разтълкувани, посочват учените.

Превод и редакция: БЛИЦ