Международен екип от учени откри, че бързото въртене на Сатурн създава условия над полюсите на планетата да се появяват сияния по обяд, съобщи сайтът Phys.org.

Досега бяха известни полярни сияния само от нощната страна на магнитодиска - плазмен пръстен, образуван около Екватора от вода и материали от луните. Наблюдения на космическия апарат "Касини" обаче показват, че те се появяват и по обяд. Според специалистите това се дължи на високата скорост на въртене на планетата около оста й - там денонощието е само 10 часа.

Високата скорост вероятно компресира магнитодиска и така става възможна появата на сияние. На земята полярно сияние се появява, когато магнитна реконекция (сблъскващи се магнитни полета) предизвиква слънчеви изригвания. В тези случаи намагнетизирана плазма преминава през космоса и част от нея достига до Земята. Когато се сблъска със земното магнитно поле, се появява сияние на полюсите.

Същият процес е наблюдаван на Венера, Марс, Юпитер, Сатурн и Уран. Според учените новооткритите сияния може да се появяват и на други планети, но досега са пренебрегвани, защото скоростта на въртене не е взимана предвид в изчисленията.