След дълга вечер на преговори между борда с директорите на Туитър и мултимилиардера Илон Мъск, който иска да закупи компанията, акционерите изглежда започват да склоняват към това да приемат предложението.

Сделка все пак може и да има, въпреки че преди около 10 дни, когато за пръв път Мъск предложи да стане едноличен собственик на социалната мрежа, му бе отказано.

Всъщност собственикът и създадетел на PayPal, Tesla и SpaceX, офертира акционерите със сделка, на която не би следвало да могат да устоят. Акциите на Twitter в момента на пазара се търгуват за около 43$ на парче, докато Мъск предложи цена от около 54$ - с около 20% повече.

Както съобщава NYT, Twitter съвсем скоро може да се окаже еднолична собственост на милиардера изобретател, който през двете години на пандемията се превърна в най-богатия човек на планетата.

Преговорите вчера са продължили почти до зори, като двете страни са дискутирали крайния срок, до който сделката може да бъде финализирана (и съответно сумите изплатени), както и какво ще се прави в случай, че споразумението пропадне.

Идеята, че Twitter може да стане собственост на Илон Мъск, който общава под неговор ръководство платформата да се превърне в бастион на свободното слово, не се харесва на крайно левите ѝ почитатели, които започнаха да изливат гнева си... в Twitter.

Те се притесняват, че еднолично ръководена от него, социалната мрежа ще бъде по-несвободна, защото ще има повече свобода, колкото и странно да звучи това.

В контекста на събитията от последните години обаче е ясно, че Twitter постепенно губеше част от „инакомислещите“ хора, които бяха цензурирани по необясними причини заради своето мнение.

Повечето от либералите, които сега се притесняват за това, че Мъск ще придобие платформата, доскоро говореха, че „частните компании могат да правят каквото си искат“ и че ако „не ви харесва, намерете си друг платформа“. Днес обаче пеят друга песен.

Според много от тях сега, повече свобода на словото в Twitter е... нещо лошо?

Наградата за най-абсурдно твърдение обаче отива при журналистът Макс Буут от Washington Post, който в Twitter проплака:

„Изплашен съм от ефекта върху обществото и политиката, който ще има покупката на социалната мрежа от Мъск. Той изглежда мисли, че в социалките всичко е позволено. За да оцелее демокрацията, ни е нужна повече модерация на съдържанието, не по-малко.“

За съжаление това не е шега, а реалното мнение на Буут.

Всъщност има няколко начина, по които покупката на Twitter може да се отрази на света. Възможно е правителството на САЩ да се намеси и да забрани сделката под претекста, че така защитава свободата на словото, предотвратявайки „монопол“.

По този начин ще се създаде прецедент за това държавата да се меси в частния бизнес – нещо, добре познато на мнозина като лява политика.

Възможно е и Мъск реално да закупи платформата и да премахне ограниченията пред свободата на словото и изразяването. Тогава обаче редица държави вероятно ще прибегнат към хода да ограничат достъпа до платформата, заради „безотговорни частни технологични компании, които отказват да се борят с речта на омразата“. Или нещо такова.

Ясно е обаче, че най-вероятно каквото и да се случи, какъвто и да е крайният резултат, действителната свободата на словот ще загуби по един или друг начин.