Не всички политици могат да купонясват като премиера на Финландия Санна Марин. 36-годишната дама получи остри критики, след като изтекоха записи от бурно парти с популярни личности във Финландия.

През годините държавните лидери и министър-председатели са използвали конференции, официални пътувания, предизборни събития, за да покажат своите танцови умения – или липсата на такива.

Politico класира танцовите изпълнения на световните политически лидери – от най-добрите до най-нелепите.

По скалата от 1 до 5 финландската премиерка и номер едно в купонджийския списък. В изтеклото видео се вижда как тя танцува отдадено в компанията на финландските звезди Петри Найгард и Анти Туиски. Марин разцепва дансинга с ентусиазираните си движения.

Бившият британски премиер Тереза Мей се прочу с танцовата си стъпка на фона на песента на АББА “Dancing Queen”, когато излизаше на партийна конференция на Консервативната партия през 2018 г. Тя повтори изпълнението си в Найроби.

 

На предизборно събитие през 1996 г. руският президент Борис Елцин направи демонстрация, която прилича на ранна версия на „Гангам стайл“. Приликата е поразителна.

 

Борис Джонсън, който ще напусне окончателно премиерския пост във Великобритания през септември, беше запечатан на видео през юли на тържеството след сватбата си. Като за първи сватбен танц човек би очаквал малко повече координация.

 

Дмитрий Медведев влезе в новините през 2011 г., когато във видео, пуснато в YouTube, танцува на песента “American Boy” на руската поп банда „Комбинация“.

 

По време на посещение в Лагос през 2018 г. френският президент Еманюел Макрон беше поканен на сцената от афробийт музиканта Феми Кути. По всичко личи, че Макрон е сварен неподготвен.

 

Когато Доналд Тръмп слиза от ескалатора в „Тръмп Тауър“ през 2015 г. и обявява, че ще се кандидатира за президент на САЩ, едва ли си е мислел, че това ще включва участие в церемониален саудитски танц със саби.

 

Превод и редакция: БЛИЦ 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук