Флуидът и аметистът са топ изборите на последното коледно изложение за минерали в Националния музей „Земята и хората“, съобщава БГНЕС.

„В коледното ни изложение за минерали се включват около 60 участници със свои лични колекции, които са много подходящи за наближаващите празници. Всеки любител намира това, което търси на нашето изложение“. Това заяви Светла Старирадева, отговорник за изложенията на минерали, както и главен уредник в музея „Земята и хората“.

Тя разказа как човек е намерил това, което търси, а именно новия си флуид. „Той намери минерала си, който е съществувал с най-различни цветове-може да бъде лилав, безцветен, розов, бял и той прави много красиви кристали. Тук се натъкнахме именно на такива експонати, при които флуида сменя цвета си, когато е неосветен той е тъмен, а когато го изнесе човек на дневна, по-силна светлина, той промени цвета си и стана лилав. Така за кратко време много образеца бяха изкупени, включително нашият музей си купи такъв образец, който е от Великобритания“, обясни още Светла Старирадева.

Отговорникът за изложенията на минерали определи и аметиста като емблемата на музея. „Това е разновидност на кварца, действително това е най-атрактивната разновидност на кварца и много от жените в България притежават такива бижута - колкото по-лилав е цвета, толкова по-ценен е и той самият“, коментира Светла Старирадева, след което уточни, че на изложението има такива с произход от Бразилия и Уругвай, но също така и от България.

Освен изложението, което може да бъде посетено и в неделя до 19:00 ч., в музея „Земята и хората“ се организира и традиционната детска коледна работилничка, в която дечицата се учат да разпознават различните минерали и камъчета.

„С тях децата могат да декорират рисунките си, да се запознаят с различните минерали и за финал да отнесат рисунката си за спомен вкъщи“, допълни Старирадева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук