Магданозът е една от най-разпространените подправки у нас. Преди да бъде използват в кухнята, той е бил използван в медицината. Така например в древността магданозът е бил използван от римляните за лекуване на бъбречни заболявания.

Днес също листата и корените му се използват при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, хепатит, камъни в бъбреците и жлъчката. Облекчава уринирането, особено при възрастните мъже с хипертрофия на простатата.

Как да нормализирате червата?

Магданозът подпомага дейността на сърцето и кръвообращението. Калият, който се съдържа в него, понижава високото кръвно налягане. А високото съдържание на желязо подпомага за производството на червени кръвни телца. Благодарение на фолиевата киселина се препоръчва за предпазване от болести на сърцето.

В миналото при астма и гонорея се е препоръчвал чай от магданоз, а с отварата от семената са били третирани паразити и въшки в косата.

Как да различим качествените хранителни продукти от фалшивите?

Друг популярен ефект на магданоза е върху зрението. Прясно изцеденият сок помага при възпаление на роговицата и на очния нерв. Ако се приготви  сок от магданоз и цикория, той облекчава възпалените очи.

Пресният магданоз стимулира апетита и повишава тонуса. В козметиката магданозът се използва за избелване на петна и лунички по лицето.