Народното събрание вече си има нова шефка. Ива Митева Йорданов-Рупчева, която е голямата изненада в отбора на Слави-Трифоновата партия „Има такъв народ“, зае поста след тежки препирни и скандали в парламента.

Крехката 49-годишна юристка е сочена и от ляво, и от дясно за един от най-добре подготвените парламентаристи. 

Биографията й започва от кабинета на Иван Костов, като през 1998 г. е назначена за експерт в Министерството на правосъдието, чийто титуляр по това време е Васил Гоцев. Две години по-късно се мести в Народното събрание (НС), където остава до самия край на 44-я му състав и един от ключовите фактори за поправките в Изборния кодекс. 

Митева бе шеф на дирекция „Законодателна дейност и право на ЕС“ и работеше години наред в правната комисия на НС, което я прави особено позната и сред голяма част от депутатите, и на представителите на медиите. 

Администрацията на законодателния орган също я харесва,

а справка разкрива, че тя е работила еднакво добре както с покойния шеф на НС Йордан Соколов, така и с Мая Манолова, Цвета Караянчева, Михаил Миков и други.
 

Митева беше основно действащо лице и в споровете около това дали квадратчето „Не подкрепям никого“ да е действителен или недействителен глас, както и при отчитането на протоколите от машинния вот и преписването на ръка на бюлетините от апаратите в книжата на СИК-овете. 

Ива Митева-Рупчева е завършила Право през 1996 г. Софийския университет. Отчислена е с право на защита на докторска степен в БАН миналата година. 

В момента тя е хоронуван преподавател в НБУ, където в текущия семестър води курс по практическо нормотворство. 

Била е и член на експертните екипи към временните комисии на Народното събрание за промени в Конституцията на Република България, както и към временните комисии за подготовка на проектите на Изборен кодекс. 

Има 16 години опит в Народното събрание

свързан с изготвянето на правни анализи, становища и предложения по законопроекти, включително относно тяхното съответствие на Конституцията, Закона за нормативните актове и Указ № 883 за прилагането му, както и на европейското право. 
 
Омъжена е и има едно дете - дъщеря Мила в тийнейджърска възраст, която е нейно точно копие. Запалена е по фитнеса, фенка е на холивудската звезда Майкъл Фасбендър и не пропуска уикенд в родния си Разград. 

Говорният й дефект обаче не остана незабелязан и от парламентарните групи и хората, гледали старта на 45-то Народно събрание.

Около нея се появи и друг много интересен детайл. На бял свят изплува изключително сексапилна снимка на новата шефка на НС. Кога и по какъв повод е правен кадърът не е ясно, но  едно е сигурно – на него Ива Мирчева изглежда умопомрачително красива.