Водката е е най-популярната напитка в света. Това е алкохолна напитка без цвят и с характерна спиртна миризма. В много страни водката се използва като неутрален алкохол в забъркването на коктейли.

Човек може безкрайно да възпява водката като несравнимо приятно упойващо средство, обаче… Знаете ли, че водката може да се прилага много успешно и в други случаи, освен за приятно напиване? В допълнение към традиционните употреби, водката е отличен антисептик, разтворител на мазнини и консервант, пише jilo.bg.

Оказва се, че водката е много полезна и е добре винаги да я имате под ръка. Сега да видим точно къде може да ви е полезна:

1. Ако е необходимо да почистите бижута със скъпоценни камъни, сложете ги в чаша сводка за 5 минути. След това изплакнете с вода и избършете с мека кърпа. Бижутата ще блеснат като нови!

2. Ако лейкопластът или пластирът е здраво закрепен за кожата, вземете памучен тампон, напоен във водка и натъркайте хубаво пластира. Алкохолът ще се разтвори слоя лепило и после можете спокойно да го премахнете.

3. Ако тръгвате за морето, не забравяйте да вземете малка бутилка водка. Ако се случи да ви ужили медуза, компрес с водка значително ще облекчи болката. Това, разбира се, не изключва преглед от лекар.

4. За да почистите добре очилата си, ги избършете с кърпа леко, навлажнена сводка. Почистването с алкохол убива бактериите.

5. Ако дрехите ви са пропити с неприятна миризма, водката може да помогне. За да се обработят по-добре, сложете водката в пулверизатор. След обработка, облекло трябва да се проветри, а алкохолът ще неутрализира бактериите и ще се изпари.

6. За да се изчистят петната по прозорците, докато ги миете добавете малко водка във водата. Стъклата ще заблестят!

7. За да се удължи животът на отрязани цветя (рози, гладиоли, божури и др.), добавете във водата малко водка и захар. Водката унищожава бактериите, а захарта ще даде на растенията допълнително храна.

8. Ако ви е омръзнала борбата с плевелите, водката идва на помощ. Смесете 30 мл водка, няколко капки от препарат за миене на съдове и 2 чаши вода. Изсипете сместа в бутилка със спрей, разклатете и третирайте плевелите. Ще видите какви чудеса прави тази смес.

9. Стикерите и етикетите на новите вещи и дрехи от магазина, понякога се премахват много трудно. Накиснете етикета или стикера с малко водка на памучен тампон. Ще се отлепи много лесно, след което изплакнете с вода.

10. Обичате ли да правите сладкиши? Непременно добавете към тестото малко водка.Тортите, кифлите и всички сладкиши ще станат великолепни и още по-апетитни.

11. За да се отървете от насекомите, е необходимо от време на време да пръскате с малководка в участъците, където се събират.

12. Неприятната миризма на кратата се отстранява най-лесно като сложите във ваничката с вода, където ще ги киснете, сложите и малко водка. Правете това всеки път, когато усетите, че нещо с кратата ви не е наред. Както вече споменахме, алкохолът убива бактериите.

13. Ако искате да приготвите нещо вкусно месно ястие, мариновайте преди това месото с марината, в която има малко водка, горчица, лъжица кисело мляко и вашата любима подправка.