Вярвате ли в духове, призраци и свръхестествени мрачни сили? Какво може да накара кожата ви да настръхне, сърцето ви да се свие, дъхът ви да се смрази и да ви облеят ледени капки пот?
 
Колкото и логичен и рационален човек да сте, със сигурност има поне едно място на света, което ще предизвика у вас подобно усещане. Всъщност не е едно – доста повече са. Вероятно никога не сте чували за голяма част от тях, но те съществуват и поставят силата на духа и смелостта ви на изпитание.
 
Такива са десетте места в тази класация, поднесена от pateshestvenik.com. Най-зловещите места крият неразгадани тайни и истории, които нямат рационално обяснение.

Островът на куклите, Мексико

 

 

 

pateshestvenik.com

 

В каналите на Сочимилко, близо до Мексико Сити, се намира известният Остров на куклите – Isla de las Munecas. Въпреки че изглежда като снимачна площадка за филм на ужасите, той никога не е бил такава.

Собственикът му – дон Хулиан Санта Барера, започва да събира кукли и части от тях и да ги закача по дърветата, скалите и сградите, с надеждата да прогони злите духове, след като намира тялото на удавено момиче в канал наблизо.

Прави го в продължение на 50 години. По ирония на съдбата той намира смъртта си, като се удавя в същия канал. Днес островът е туристическа атракция, а посетителите продължават да добавят кукли към зловещата висяща колекция.

Остров Повелия, Италия

 

 

 

pateshestvenik.com

 

Това е малък остров в близост до Венеция, на който са били заселвани в изолация болните от чума.

Телата им са хвърляни в големи ями, изгаряни или заравяни. Всички, които показвали симптоми на страшната болест, са били извеждани от домовете им, захвърляни на острова върху купищата гниещи трупове и подпалвани.

И ако това не е достатъчно зловещо, то през 1922 г. островът става дом на психиатрична болница, в която един от лекарите изтезавал много от пациентите си преди самият той да се самоубие. През 1968 г. островът е напълно изоставен, а днес се смята за най-обитаваното от духове място в Италия.

Катакомбите на капуцините, Италия

 

 

 

pateshestvenik.com

 

Тази невероятна и мистична история води началото си от 1599 г., когато монасите капуцини откриват, че техните катакомби съдържат мистериозен консервант, който спомага за мумифицирането на мъртвите.

Точно заради това над 8000 сицилианци избират да бъдат погребани тук. Последното погребано тяло е на 2-годишно момиченце през 1920 г.

Днес посетителите на катакомбите могат да се разходят през тъмните зали, които са разделени в 7 категории: мъже, жени, деца, девици, свещеници, монаси и професори. Кой ли би искал обаче да се отправи на подобна зловеща разходка?…

Гората Аокигахара, Япония

 

 

 

pateshestvenik.com

Представяме ти 1500 лв. онлайн казино Бонус на efbet.com
 

Известна е като „гората на самоубийците“ и е заслужила тази мрачна слава с факта, че е второто най-популярно място за самоубийства в света след моста Голдън Гейт в Сан Франциско (а според някои данни дори вече го е изместила от лидерската позиция в зловещата класация).

Смята се, че поне 500 човека от 1950 година насам са се обесили или са починали от свръхдоза в гората. Въпреки предупредителните табели броят на самоубийствата там нараства постоянно, като рекордът е регистриран през 2002 г., когато 78 души посягат на живота си именно на това място.

Тиха и спокойна, гората Аокигахара е наричана „перфектното място да умреш“. Явно доста хора вярват, че е така…

Западният щатски затвор, САЩ

 

 

 

pateshestvenik.com

 

Открит през 1829 г. в Пенсилвания, това е първият затвор със строг тъмничен режим, в който затворниците са измъчвани от надзирателите и оставяни да умрат при трагични обстоятелства.

Излежаването на присъда там лишавало осъдените не само от достъп до външния свят, но и от всякакъв човешки контакт. Смята се, че затворът, който е закрит през 1971 г., е една от най-обитаваните от духове сгради в Америка.

Тези, които вярват в истории за призраци, твърдят, че изтормозените души на малтретираните затворници все още бродят из рушащите се коридори.

Мостът Овертоун, Шотландия

 

 

 

pateshestvenik.com

 

Мостът се намира близо до селцето Милтън в Шотландия и по необяснима причина от 60-те години на миналия век привлича многобройни кучета самоубийци. Още по-странно е, че според свидетели кучетата изкачват стената на парапета, преди да скочат.

Ясно е, че кучетата всъщност не „извършват самоубийство“. Една от хипотезите е, че нещо ги примамва и те скачат от моста, преди да осъзнаят колко е високо. Какво е това нещо обаче и до днес никой не знае…

Замъкът Миранда, Белгия

 

 

 

pateshestvenik.com

 

Замъкът Миранда първоначално е построен за семейство Лиедекерке-Бофорт. През Втората световна война той е отнет от Националната железопътна компания на Белгия и превърнат в сиропиталище, което допринася за славата му на място, където бродят призраци на деца.

Замъкът е изоставен през 1991 г., но благодарение на зловещата си слава и многобройните призрачни легенди днес е едно от най-популярните места за търсене на паранормални активности в Белгия.

Остров Хашима, Япония

 

 

 

pateshestvenik.com

 

Този малък остров се намира на около 15 км от Нагасаки и е създаден като минно съоръжение. Между 1887 и 1974 г. на него живеят хиляди, но когато въглищата свършват, той е изцяло изоставен.

Без каквато и да е външна намеса днес безлюдният остров се е превърнал в обиталище на духове. Всички, стъпили на острова, твърдят, че на това изоставено място, по-известно като „призрачния град“, се чува мърморене и шепот, без да има никого около вас. Зловещо, нали?

Кампунг Мониет, Индонезия

 

 

 

pateshestvenik.com

 

В източната част на Джакарта се намира страховит бедняшки квартал, който прилича повече на сцена от холивудски хорър.

Там облечени в детски дрехи и с маски от куклени глави маймуни танцуват и изпълняват номера по улиците, преди да протегнат ръце към минувачите и да изпросят някоя монета.

Това странно представление, наречено Topeng Monyet, всъщност е стара индонезийска традиция.

През 2011 г. индонезийското правителство решава да забрани представленията с маскирани маймуни заради нехуманното отношение към животните – но истината е, че традицията продължава, просто вече е извън закона и не се прави толкова публично.

Църквата „Свети Георги“, Чехия

 

 

 

pateshestvenik.com

 

Тази църква в чешкото селце Лукова е изоставена на произвола на съдбата, след като част от покрива се срутва по време на опело през 1968 г. Вярвайки, че това е лоша поличба, вещаеща злини, местните жители напускат църквата и никога повече не влизат в нея.

Повече от пет десетилетия тя се руши и изгнива. Художникът Якуб Хадрава в крайна сметка решава да я спаси, като създава в нея артинсталация с десетки призраци.

По този начин привлича много туристи, които оставят дарения, така че църквата да бъде поддържана. Но хората вярват, че тук има не само призрачни статуи, но и истински духове.