Оцетът, произведен от грозде и без използване на химически добавки в Кападокия, отбелязва голямо търсене на фона на пандемията от коронавирус, пише „Хюриет“.

Той се съхранява в складове, издълбани в скалите на този живописен и примамващ туристите район в Централна Турция.

Гроздето, отгледано в лозята от региона, първо се пресова, а след това се превръща в шира.

Гроздовият сок, който се съхранява в издълбани в скала изби, се смесва с дървени стърготини от габър.

Течността, която ще се превърне в оцет след ферментация, се поставя в резервоари за съхранение.

Оцетът, получен по традиционните методи, след много фази и седмици се бутилира и пакетира.

Тъй като не се прави компромис с натуралността на продукта, оцетът, който няма химически добавки, се предпочита заради своя богат вкус и аромат.

Мехмет Армаян, собственик на съоръжението, заяви, че има голямо търсене след избухване на епидемията от коронавирус на оцет, който може да се използва и като естествен дезинфектант, и те се опитват да смогнат с поръчките.

Той сподели, че предишни години не са произвеждали през зимните месеци оцет поради липсата на търсене. Но след като коронавирусът се появи и разпространи в Турция, те са започнали да произвеждат по 500 000 литра оцет през първите три месеца на тази година.

Виното се произвежда в района на Кападокия, известен със своите приказни „комини“, в продължение на почти 2 000 години.

Вината някога са се съхранявали в избите, където днес се съхраняват бутилки с оцет. Винопроизводителите все още работят в региона, като отварят място за бутилките с оцет в избите.