В резултат на проведен експеримент учените са открили какво виждат котките и кучетата, когато погледът им е насочен към работещ телевизор. Повечето собственици вярват, че техните домашни любимци наблюдават с интерес движещото се изображение на екраните. Но дали това е така и какво всъщност виждат животните в телевизора?

Известно е, че при хората зрението е трихроматично (възприема и различава основните цветове), а при кучетата е дихроматично. В този случай животните могат да различават цветовете на жълтата и синята гама, с изключение на зеленото. В същото време при кучетата зрението е по-замъглено в сравнение с хората.

Освен това има значителни разлики в обработката на честотата на кадрите на телевизионните екрани. Например, за нормално възприемане на изображението, човек се нуждае от 16 до 25 кадъра в секунда, а при кучетата тази цифра е 70.

Ако животното гледа на остарели телевизионни модели, където честотата на опресняване на изображението е не повече от 50 Hz, тогава за тях това ще бъде нещо като трептящ стробоскоп. Ясно е, че това ще бъде неприятна гледка за тях.

Ако вземем например съвременните телевизори с LCD и OLED дисплеи, където настройките на честотата са от 60 до 120 Hz, то тогава на животните ще им бъде много по-интересно и приятно да гледат в тях. Домашните любимци ще могат да възприемат изображения по същия начин като техните собственици, тоест плавно и без трептене.

Животните имат и някои „нюанси“ във възприемането на звука. Кучетата го възприемат почти като човек, но малко по-различно, тъй като реагират на резки и необичайни звуци.

Животното може да прояви интерес към животно от своя вид, ако се появи на телевизионния екран, но също толкова бързо ще загуби интерес към него. Експертите смятат, че в този случай поведението им зависи от породата.

При котките, за разлика от кучетата, всичко е много по-просто. Те виждат света около себе си главно в черно-бели цветове, но са напълно способни като човек да различават изображенията на екрана. Най-често те реагират на резките движения на екрана. Много хора вероятно са виждали как се държат котките, когато на екрана се появи птица или малко животно и как те се опитват да ги хванат.

Превод и редакция: БЛИЦ