Какво знаем за Черна гора? Че е най-западната православна държава в Европа. Че граничи с Босна и Херцеговина, Хърватска, Сърбия, Албания, а през Адриатическо море и с Италия. 

Прехвърляме през ума си градовете Подгорица, Котор, Будва… и май не се сещаме за повече. За да запълним липсата на задълбочени познания за близката балканска страна, Покана за пътуване гостува на временно управляващия посолството на Черна гора Йелена Филипович-Стоянов. 

На доста добър български тя ни разказва за своята страна, но на мен ми се иска да добавя още малко информация за нея самата. Тя има магистърска степен по международни отношения от Руския университет за дружба между народите.

Очевидно там е оставила ярка следа, защото Йелена става първият чужденец, получил медал като студент на поколението, магистър на поколението и специална награда за изключителен принос в науката за дипломната си работа.

В разговора г-жа Стоянов споделя какви са идеите на правителството на Черна гора за развитието на туризма – основно перо в икономиката на страната, за тайните места и вкусните тайни, с които гостите могат да поглезят небцето си.

Оказва се ,че няма нужда да ходим до Америка, за да видим величествени скали – каньонът на река Тара е втори по големина в света след Гранд каньон.

Говорите ли кучешки? Вероятно отдадените стопани разбират кога любимецът им джафка по катерица и кога му е належащо да излезе на разходка, но днес ще ви запозная с една дама, която наистина може „да преведе“ какво искат да ни кажат.

Нели Петрова е поведенчески терапевт и в Германия упражнява непознатата у нас професия кучешки психолог. На срещата тя дойде с престарелия си мопс Куки, който свойски се настани върху крака ми. И понеже още не говоря кучешки, поздравих Нели с обикновено българско „Здравейте“.

Тя разкрива, че Западна Европа невинаги възпитават домашните си любимци само с добро.

Добре дошли в Черна гора!

Завладяващата природа и вкусната кухня на Черна гора

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук