Полетът на Юрий Гагарин в космоса не само промени света, но и даде тласък на развитието на редица технологии, включително и на онези, благодарение на които се появява впоследствие интернет. Това заяви Бил Най, известен телевизионен водещ и пропагандатор на научни открития в САЩ. 


Говорейки по случай 60-тата годишнина от първия полет на човек в космоса, Ний разказа, че изпращането на Гагарин в космоса "е оказало изключително силно влияние върху целия свят". 

По думите на експерта, съперничеството между САЩ и СССР в космоса е дало импулс на развитието на голям брой технологии. 

"Интернет съществува днес заради космическата надпревара, заради полета на Юрий Гагарин. Всяка година ние отбелязваме този полет", отбеляза шефът на Planetary Society.

Най напомня, че в скоро време НАСА планира да проведе на Марс първите летателни изпитания на хеликоптера Ingenuity, който бе доставен на планетата заедно с марсохода Perseverance.

Ръководителят на Planetary Society смята, че това не би било станало реалност без полета на Гагарин. 

По-рано астронавтът Катрин Колман, която е работила на борда на МКС, разказа, че юбилеят на полета на Гагарин трябва да се отбелязва по целия свят.

Преди това единственият румънски космонавт Думитру Прунариу заяви, че Гагарин, станал първия човек в космоса, се е превърнал в международен символ на усвояването на космоса и продължава да бъде такъв, въпреки нарастващото напрежение в международните отношения. 

Превод и редакция: БЛИЦ