Откъде идва идеята?

Смята се, че венецианските щори са произлезли от Персия, а не от Венеция. 

Споменава се, че венецианските търговци са открили този вид щори при търговските си взаимодействия на изток и ги разпространили във Венеция и Париж. 

И до днес французите наричат ​​венециански щори „Les Persiennes“ и остават верни на истинско място на произход на венецианските щори. 

След разпространението им в Европа през 1760 г. те стават доста популярни и търсени щори за прозорци на континента.

Венециански щори, принципът

Венецианската щора има хоризонтални ламели разположени една над друга и свързани с преплетени въженца, така наречени „стълбица“. 

Венециански щори, по-известни в България като хоризонтални щори, вътрешни алуминиеви щори или ламелни щори са изработени от метал, пластмаса или дърво. 

Структурата им от въжета (стълбица) и хоризонтални ламели, позволява всички ламели в унисон да могат да се завъртят на почти 180 градуса. 

Ламелите на венециански щори могат да се завъртят така, че да се припокриват с едната страна – ламел в ламел, обърнати навътре и след това в обратна посока, така че да се припокриват с другата страна, обърната навън. 

Това позволява настройки на различни степени на пропускане на светлината между ламелите, чрез промяна на въртенето на така наречената „ПВЦ пръчка“ в едната или другата посока (при външните венециански щори се използва манивела за ръчен контрол).

Пълното отваряне при вътрешните венециански щори се изпълнява от текстилно въже.

Когато това въже се издърпа, долната част на щората се движи нагоре, което води до това, че най-ниските ламели и долния профил да повдигат ламел след ламел нагоре до пълното отваряне на светлия отвор.

На пазара в България се предлагат няколко видове венециански щори

Основно те се разделят на външни венециански щори и вътрешни венециански щори.

Вътрешни алуминиеви венециански щори
Тези алуминиеви венециански щори се предлагат в различни цветове с ширина на ламела 25 мм и 50 мм.
Алуминиевите венецианци щори са от доста дълго време на Българския пазар и са доказали, че са чудесен начин да контролирате светлината и отблясъците както в дома, така и в офиса.

Вътрешни дървени венециански щори
Дървените щори се предлагат в няколко цвята с възможност за избор между 25 мм и 50 мм ширина на ламела.
Дървените венециански щори, които са чудесна възможност да помогнат да се контролира светлината и отблясъците, също помагат да се създаде „топлина“ и „атмосфера“ чрез естествения външен вид.

Външни венециански щори
Основната разлика при външните венециански щори е в ламелите. Те могат да бъдат “C”, “Z”, “S” образни. В България “S” образния ламел не е много популярен и се използват предимно “C” и “Z” образни ламели.
Ширината на ламела е различна за различните фирми предлагащи външни венециански щори – варира от 50 до 90мм.

Какво да изберем?

За да научим кой е най-оптималния вариант за нашият дом или офис, се допитахме до една от водещите фирми в българия предлагащи венециански щори.

Продължавайте да четете и ще разберете какви са предимствата на външните венециански щори пред тези за вътрешен монтаж!

Влиянието на слънцето върху външните и вътрешните щори

Всички знаем, че в големи количества, слънцето е приятно само когато сме на почивка. 

В ежедневието то може да се превърне в мощен източник на раздразнение, засягайки както ума и тялото на хората, така и предметите в помещението и живота около тях. 

Прекомерната ултравиолетова радиация от ежедневното излагане на вътрешната част на помещението унищожава цветовете на снимки, картини, тапети, подови настилки и мебели. 

Яркото слънце, което прониква през прозореца ви рано сутрин, често ви пречи да спите, причинявайки главоболие и намалено ниво на жизненост през целия ден. 

Когато сте в офиса и не сте защитен от ярките слънчеви лъчи, до колко ще сте продуктивен?

Освен ако не сте „спасител на плажа“, няма никак да сте доволен!

В крайна сметка, редовното излагане на слънчева светлина води до прегряване на помещението през лятото. 

Единственият оптимален вариант за защита от палещото слънце не са просто щорите, това са външните щори, а в това число влизат и външните венециански щори.

Основното предимство на щорите поставени извън помещението пред тези, които са монтирани вътре, е осигуряването на много по-голяма защита от топлинното излъчване на слънцето. 

Това се дължи на факта, че външните щори са създадени, като се вземат предвид елементарните закони на физиката, които предлагаме да разгледаме в действие.

Ситуация № 1. Монтаж на вътрешни венециански щори

Слънчевите лъчи абсолютно без препятствия преминават през прозрачното стъкло, падащи върху повърхността на вътрешните щори. 

На свой ред те започват да се нагряват, като прехвърлят натрупаната топлина в помещението. Въздухът в помещението се затопля и постепенно се увеличава температурата.

Ситуация номер 2. Монтаж на външни венециански щори

Слънцето със своите лъчи нагрява щорите извън помещението. Когато се нагрява, защитната повърхност на щората връща топлината навън. 

Въздухът, който се загрява около щорите, постепенно се разсейва, без да падне върху стъклото на прозореца. 

В крайна сметка стаята вътре в сградата е надеждно защитена не само от пряка слънчева радиация, но и от гореспоменатия термичен ефект. 

Според средните данни, инсталацията на външни венециански щори задържат 60-80% от всички слънчеви лъчи, още преди да ударят стъклената повърхност.

Външни функции

От сайта на фирма Sunnyblind.com предлагаща висококачествени венециански щори, разбираме, че те ни предлагат и допълнителни предимства:
 
Осигурявайки висококачествено слънцезащита за помещенията, външните венециански щори намаляват разходите, свързани с експлоатацията на сградата. 

Първите и най-осезаеми икономии са икономиите на разходи за енергия в областта на вентилацията и климатизацията на помещенията, които вътрешните щори не могат да осигурят.

В допълнение към понижаване на нивото на входящата топлина от слънчевите лъчи, външните венициански щори ви дават още и:
 
защита на вътрешността от шума на улицата;

предпазват ви от дребния вандализъм и естествените механични повреди на прозорците и стъклото;

защита на външната повърхност на стъклото от различни метеорологични "капризи" под формата на вятър, дъжд, градушка, буря и т.н;

пречи на ударите на директни, опасни за човешкото здраве, ултравиолетови лъчи, без да пречи на естественото осветление на помещението с разсеяна слънчева светлина;

предпазва повърхността на прозореца от натрупването на естествена мръсотия.

Всички горепосочени характеристики най-добре отразяват дългосрочната употреба на дограмата. 

Във връзка с всичко по-горе, външните щори могат да се нарекат най-ефективните и оптимални възможности за защита на помещенията не само от лъчите на слънцето, но и от много други възможни бедствия.

Фирма Съни Блинд предлага стандартни и нестандартни слънцезащитни системи – щори, тенти, сенници, перголи.

Продуктовата им гама включва още: Гаражни врати, охранителни ролетки, навеси и др.