Samsung Electronics ще представи най-новата си прахосмукачка Powerbot VR7000 на CES 2017 през следващата седмица. VR7000 не е само 28 процента по-малка от предишните роботизирани прахосмукачки на Samsung, но може и да се управлява чрез гласови команди, използвайки Echo, интелигентния говорител на Amazon, съобщава „Монитор”.
Роботизираните прахосмукачки имат своята пазарна ниша, сред уредите за почистване на дома, съставляваща 20% от всички продажби на прахосмукачки, според главния изпълнителен директор и съосновател на IROBOT Колин Ангъл. Въпреки това, потребителите все още трябва да почистват след робота, защото не може да мине под леглата, шкафовете и други трудно достъпни места, с които повечето от роботите не могат да се справят. Не само, потребителя трябва да довърши работата им, но и трябва да използва дистанционното управление, за да програмира робота.
 
Според Samsung, VR7000 се справя с тези проблеми, като се фокусира върху почистването трудно достъпните места. С височина от само 97 мм, робота може да почисти под почти всяка мебел, използвайки до 20 вата всмукателна мощност. Характеристиките включват Edge Clean Master, което позволява на прахосмукачката да почисти със своята 288 мм четка на 15 мм от на стената. Функцията Intelligent Power Control на VR7000 засича промените във вида на повърхностите и автоматично променя всмукателната мощност.
 
Друга функция е Auto Shutter, която помага на робота да събира повече прах по краищата. В допълнение, има системата за самопочистване на четката, като събира прах и косми в центъра на четката, за да може по-лесно да бъде почистена.
За навигация, VR7000 използва Visionary Mapping Plus на Samsung и FullView Sensor 2.0. От компанията твърдят, че това позволява на устройството да картографира и записва контурите на стаята за по-ефективно почистване. Прахосмукачката може да засича и избягва препятствия под 10 мм.
 
VR7000 може да се контролира от телефон или друго устройство посредством приложение, но е и съвместим с Amazon Echo и потребителя може да го контролира с гласови команди. От компанията не разкриват, точно какви команди ще може да изпълнява.