Главоногите мекотели, с които е приготвена тази салата, имат много характерна и приятна структура на месото, но морският им леко сладък вкус е този, който на първо място привлича изгладнелите им почитатели, пише Менюмаг.бг.
Необходими продукти за 4 порции

500 гр. бейби калмари, сепия, октопод
4 с. л. зехтин
2 щипки сода бикарбонат
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
⅓ ч. л. кимион
1 скилидка чесън, пресована
за салатата:
2 ч. ч. рукола
1 зелена салата, накъсана на парчета
1 лимон, нарязан на резени
250 гр. чери доматчета
за дресинга:
1 шалот, ситно нарязан
1 ч. л. пълнозърнеста горчица
1 с. л. мед
2 с. л. естрагонов оцет
100 мл. зехтин
 сол на вкус

Начин на приготвяне

1. 
Морските дарове се почистват. Тубите на калмарите и сепията се разрязват по дължина, разтварят се и се надраскват на ромбове от вътрешната страна, като се внимава да не се среже кожата. Всички морски дарове се разбъркват със содата, лимоновия сок, зехтина, солта, кимиона и чесъна. Оставят се в хладилника да се мариноват 30 мин. Отцеждат се и се слагат върху загрят намаслен грил-тиган за минута, докато се завият и променят цвета си.

2. Смесват се продуктите за дресинга и морските дарове се слагат в него.

3. Салатата се приготвя, като се разбъркат заедно зелените съставки, доматчетата и лимонът. Прибавя се дресингът с морските дарове, всичко се разбърква и се сервира.