„Получили сме от ЕС правото да работим по този начин и ние не виждаме нито логическа, нито икономическа причина да се отказваме сами от дерогацията по-рано. Срещахме се с хората, които работят в нефтохимическия комбинат в Бургас. Знаем, че отказът няма как да стане бързо и веднага, защото всички мощности трябва да бъдат пренастроени. Знаем и до какво може да доведе това на пазара на горивата.

Това заяви в ефира на bTV зам.-председателят на парламентарната група на ИТН и кандидат за кмет на София Ивайло Вълчев.

„Изведнъж всичко това започва да прилича на институционален рекет“, заяви Вълчев относно решението на ГЕРБ-СДС да не внася предложение за незабавно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол, ако "Лукойл" издължи незабавно близо 500 млн. лв. неплатени данъци.

Той потвърди, че ИТН е категорична опозиция на сглобката.

„Знам, че сме се подписали за втория вот на недоверие. Нямам обяснение защо „Възраждане“ не са се подписали все още“, коментира той.

„Чудя се дали да бъда дипломатичен или да цитирам Тошко Йорданов и да кажа, че това правителство е вредно и трябва да си ходи. За нас е непочтен начинът, по който това правителство бе създадено и по който то работи“, каза той.

Според него всичко се работи на парче и се бърза.

„Едва ли всичко е с чистата цел за България в Шенген и тези чакани пари за ПВУ“, каза той.

По думите му трябва страната ни да има служебни правителства, но не и така, както са направени предложените промени на Конституцията.

„Привърженик съм на това в документ да бъде написано какво може и какво не може да прави едно служебно правителство. Важно е да е ясно, че това са едни администратори“, каза той.

Вълчев обясни защо иска да стане кмет:

„ИТН има идеи как да управлява дадените населени места. В края на август разбрах, че съм номиниран за градоначалник на столицата. Бях изненадан, но пред лицето на отговорността, която трябваше да се поеме, нямах право да откажа“, каза той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук