Социологът Първан Симеонов обясни пред БНР, че Бойко Борисов винаги иска да печели и няма много основания за твърденията, че е готов да отстъпи София или други големи градове. 

"Той предвкусва, че битката за София ще е тежка и ако ГЕРБ изгуби, тази загуба няма да е чисто политическа. Изглежда ми, че до последно е търсил кандидат. Ако спечели, ще бъде бонус. Опитва се да направи нещо като с Анастас Герджиков - ако е загуба, да изглежда симпатичен вариант". 

Симеонов допуска, че въпреки, че не сме виждали Антон Хекимян в политическа светлина, той може да изглежда по-подготвен от Васил Терзиев. 

"Разпознаваемостта на Хекимян също е по-голяма. В София възможните гласове за Терзиев обаче са повече, отколкото възможните герберски гласове".

Често в политиката нещата са въпрос на оцеляване, а не на стратегия, обясни той. 

"Борисов ясно си дава сметка кога състезанието носи потенциална победа, кога е длъжен да смени разказа. С Хекимян той сменя разказа. Няма да е типична политическа битка за София".

Повечето от кандидатите за кмет на София са в роля, която не им е присъща, посочи социологът. 

"В тази кампания главните кандидати няма да бъдат себе си". 

Първан Симеонов не смята, че изборът на Бойко Борисов за кандидат на София е бил емоционален. 

"Това е възможният им избор в тази ситуация. ГЕРБ не са стратези, те са оцеляващи. През последното десетилетие им се получава доста добре. ГЕРБ трудно произвежда нови партийни лица".

На много места хората не свързват качеството си на живот с местната власт, коментира Симеонов. 

"Тези избори не се явяват толкова важни в дневния ред на мнозина. Сглобката зависи от външни фактори - от войната, от това, че Борисов трябва да си доизчисти имиджа, ДПС – също, както и да са сигурни, че участват в конституционните промени. Сглобката не зависи от това дали ГЕРБ ще загуби София. Борисов е калкулирал възможността да загуби София. Това продължава да е водещата възможност". 

Интересни сблъсъци се очертават там, където няма предрешено състезание, посочи социологът. 

"В Пловдив ще е интересно. Там има силна синя традиция. Славчо Атанасов има шанс да разбърка картите. В Русе ще е интересно. Там има силна синя и силна националистическа традиция, има го и ГЕРБ. В Благоевград и в Плевен по традиция е интересно. Там е по-различна партийната география. Нещо подобно е и в Добрич. Едва ли ще е толкова интересно в Бургас, Стара Загора, Кюстендил и Пазарджик". 

Първан Симеонов посочи, че ще е интересно дали ще намалее присъствието на ГЕРБ в местната власт.

"ГЕРБ трябва да се утвърди в местната власт и да види дали може да се възобновява. ПП-ДБ да покажат дали наистина не са софийско явление. При БСП въпросът е дали техните кметове клонят към Радев, или към БСП. За "Възраждане" въпросът е да докажат, че растат. За ДПС това са трудни избори - има силни локални интереси на места. Да видим и президентът Радев къде е. Лека-полека част от кметовете ще започнат да гледат с надежда към него- той е алтернативен център на властта". 

В общинските съвети ще попаднат удивителни комбинации, каза той. 

"На местно ниво властта е все по-малко идеологическа, все по-малко вдъхновяваща и все повече зависима от пари".

На местните избори социологът очаква да има по-висока избирателна активност

"Но няма голяма политическа екзалтация. Местните избори не са онова, което бяха". 

България се движи на няколко скорости, отбеляза още социологът. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук