34.16% е избирателната активност  за страната към 16:00 часа, обяви заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева пред медиите.

Най-висока е активността в Челопеч - 75,15%, а най-ниска в Добрич - 23,18%, съобщи тя.

"Вече стана известно, че в няколко общини в част от кочаните с бюлетините се появяват такива без номерация.

Това са в Кюстендил, Дупница, Добрич, Радомир и Перник. Дали сме указания на ОИК.

Секционните избирателни комисии ще съставят протоколи при наличието на такива бюлетини. Избирателите, гласували с тях, не трябва да се притесняват. Гласът им ще бъде отчетен", съобщи Росица Матева.

„В няколко кметства свършиха бюлетините - във врачанското село Върбешница, в шуменското село Лозево, както и в плевенското Учиндол. Там се ксерокопират бюлетините и се съставят протоколи от членове на СИК, като бюлетините се номерират с последваща номерация след кочаните”. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева на брифинг.

Същото е положението в Първомай, в кметство Поройна, в община Лом - в Долна Бешовица и в Шумен - в кметство Лозево. 

"Пристигна информация от ОИК-Мездра и от кметство Оселна и Учиндол. Но там все още има бюлетини, те предупреждават, че са на приключване.

Там са били заявени по-малко бюлетини за отпечатване и след като са подадени заявления от избиратели, които имат право да гласуват по настоящ адрес не е коригирана заявката за отпечатания тираж на бюлетините", каза Матева.

ЦИК е дала указания как да се случи ксерокопирането им.

„Председателят на СИК няма правомощия да анулира бюлетина, върху която се е отпечатал вота на избирателя. Молим всички членове на СИК да се запознаят с решението, където ясно е казано, че ако оставя следа от черната лента на бюлетините, или от мастилото на печата или химикала, тези бюлетини не трябва да се анулират, те са валидни”, посочи още Матева.

„Урните не се отварят преди края на изборния ден. Към момента няма причини да бъде удължаван изборният ден заради допълнителното отпечатване на бюлетини”, каза още зам.-председателят и говорител на ЦИК.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук