Астролозите алармират, че днес е най-гадният ден в годината. На 21 декември е и зимното слънцестоене. Тази година обаче ще има лошо подреждане на небесните тела.

За пръв път от близо 350 години насам Слънцето навлиза в Козирога, часове след като Сатурн стори същото. Двете небесни тела ще се окажат в една линия. Астролозите ни съветват да не взимаме никакви важни решения и да не предприемаме някакви драстични действия. Те ще доведат до много лоши последствия през задаващата се 2018 година.

Оказва се обаче, че денят на зимното слънцестоене е белязан от много трагедии и лоши моменти за страната ни.

На този ден преди 16 години стана трагедията в дискотека "Индиго" в София. Последният учебен ден преди Коледа се превръща в огромна трагедия. В 18.30 ч. около 600 деца искат да влязат на коледното парти в столичната дискотека "Индиго". Обявеният вход е 2 лева, но изведнъж се понася слух, че пари не се събират. Вратите на заведението внезапно се отварят и под напора на тълпата, 24 деца пострадаха. Трагичните събития припомнят от dir.bg. Седем починаха - стъпкани и задушени. Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлена Николова и Цветелина Ралчовска бяха на възраст от 10 до 14 г.  12 деца бяха настанени в болница. След трагичните събития стана ясно, че дискотеката е изградена в разрез с всички нормативни уредби.

Преди 21 години пък на 42-рия извънреден конгрес на БСП Жан Виденов обявява, че подава оставка като министър-председател на България. По време на този акт страната ни е в тежка икономическа и финансова криза. 

След победата на БСП на парламентарните избори през 1994 г. Жан Виденов оглавява нейното правителство. Според представители на лявото крило на БСП това довежда до победата на БСП в местните избори през 1995 година. Според изследване на Института за пазарна икономика некомпетентната финансова политика на този кабинет довежда страната до тежка икономическа криза. Привърженици на Виденов обясняват фалита на банките с тяхното източване по време на правителството на Любен Беров и на некомпетентната политика на БНБ по отношение на лева. По времето на управлението на Жан Виденов изтича отсрочката за отлагане на погасяването на лихви по външния дълг, сключена от правителството на Филип Димитров. Виденов не успява да договори нова отсрочка, като същевременно България е неспособна да продължи плащанията по дълга, което води до спад в кредитния рейтинг на страната и до начало на финансова дестабилизация. 

През есента и зимата на 1996/1997 г. страната е в състояние на хиперинфлация. Средната работна заплата главоломно пада (по-късно, през февруари 1997 г., достига 5 – 6 щатски долара), което поражда недоволство и масови протести в големите градове. На 4 ноември 1996 г. 19 членове от ръководството на БСП отправят открито писмо с искане за оставка на Жан Виденов като министър-председател. На 21 декември 1996 г. на проведения извънреден 42-ри конгрес на БСП Виденов обявява, че подава оставката си като министър-председател на България и като председател на БСП. За председател на партията е избран Георги Първанов. Оставката на правителството е гласувана на 28 декември с.г. на извънредно заседание на 37-то народно събрание. Опитите на БСП да състави нов кабинет срещат масови граждански протести, организирани от СДС. След отстраняването му от ръководството на БСП Жан Виденов се оттегля от активната политическа дейност. През 2000 г. престава да бъде член на ВС на БСП и председател на БСП в Пловдив.

Преди 46 години България губи една от най-големите си звезди Паша Христова в авиокатастрофа. През 1971 г. на този ден самолет на БГА "Балкан" Ил-18 катастрофира при излитането на летище София. В тази зловеща злополука загиват 30 души, сред които е естрадната певица Паша Христова. За късмет  оцеляват певците Мария Нейкова, Борис Годжунов и Янка Рупкина. Артистите  трябваше да участват  в дните на българската култура в Алжир. Когато машината набира скорост за излитане и се отделя от пистата, корпусът й  се пречупва на две, и целият самолет избухва в пламъци. Единият двигател се откъсва от корпуса. На борда са 73 души. Спасяват се част от пътуващите в опашната част на самолета.