Скандалният адвокат Лазар Карадалиев се е настанил в кабинета на Цветан Василев и е тормозил яростно бившия му главен счетоводител Бисер Лазов, който сега е основен свидетел по делото за разграбените между 4 и 5 млрд. лева от КТБ.

Това разкри в спецсъда Лазов в отговор на въпрос, зададен му от самия Карадалиев, който е сред екипа защитници на БГ Мадоф по мегаделото, пише "Монитор".

Лазов подробно разказа в съдебната зала как дни преди фалита на КТБ - през юни 2014 г., и часове след бягството на Цветан Василев през Солун до Виена, кабинетът му в централата на КТБ бил зает от адвокат Лазар Карадалиев.

„Карадалиев буквално нахлу в офисите и седна в стола на Василев. От този момент Фирмата имаше нов господар - Карадалиев.


След моето посещение във Виена, Василев ми разкри, че не го интересуват директорите и служителите от КТБ – които сега са подсъдими тук, защото той още тогава ги даде курбан. И докато тези хора са в съда, Василев пие скъпо вино в скривалището си“, заяви Лазов.

Свидетелят продължи с разкритията си около аферата и действията на мустакатия аферист дни след укриването му от правосъдието: „Пред мен във Виена Василев свали маската и се разкри.

Тогава осъзнах, че задачите от Василев се спускат през неговия нов наместник Карадалиев, за да заметат следите. Аз отказах да се подчинявам и започнах пълно съдействие с разследващите органи. Предупредих и колегите, което вбеси Карадалиев. От този момент срещу мен започна яростна атака и тормоз.

Заведоха ми и дело, че съм обидил и притеснил Василев. Служители също бяха притеснявани и привиквани“, уточни Лазов. Част от тези хора също са свидетели по делото.

Срещу скандалния Карадалиев се води разследване, а още преди година зам.-главният прокурор Иван Гешев обяви как от свидетелски показания в досъдебното производство се разкрива, че БГ Мадоф е предлагал 200 000 лв. чрез наместника си Карадалиев за "профилактиране" на основния прокурорски свидетел Бисер Лазов да промени показанията си.

Докато се криел във Виена, преди да намери сигурно скривалище в Белград, БГ Мадоф чрез Лазар Карадалиев започнал да оказва натиск и върху бизнесмени от провинцията.

„Тези хора през годините бяха използвани от Василев за т.нар. и вече обяснено от мен надкредитиране“, уточни Лазов и продължи: „Не с всички успяваха.

Сред тях беше един пернишки бизнесмен, който е собственик на централна ремонтна база, както и бизнесмен от Петрич, който е известен, че държи оранжериите в града“. Лазов свидетелства и за натиск върху собственика на дружеството „Евробилд 2003“ Тихомир Иванов, който му признал:

„Притеснявам се, дърпат ме. Ще ме дръпнат някъде, а не искам да ме разнасят в някой багажник“. Тези показания на Лазов вбесиха адвокатите и подсъдимите, Карадалиев започна да подскача нервно из съдебната зала, а колегите му поискаха край на заседанието, тъй като въпросите им на тоя етап били изчерпани.