39-годишният баща на момчето, което уби внука на Тома Томов в Мездра, е предаден на съд, съобщава Bulnews.bg. Припомняме, че трагедията стана на 8 януари.

Мъжът живеел в града със съпругата си и двете им деца на 3 и на 8 години.

Той притежавал разрешение за оръжия, имал няколко гладкостенни ловни пушки, нарезна ловна карабина и патрони с различен калибър, които държал в мазето, извън меаталната  каса. Достъп до помещението имали всички членове на семейството.

39-годишният често ходел на лов, бил обучил и 8-годишния си син да борави с оръжията и боеприпасите.
На 8 януари, преди да излезе от дома си, обвиняемият оставил пушката си извън калъфа до входната врата на стълбите към мазето, а 5 патрона – в джоба на якето си на закачалката.  

В къщата били 8-годишният му син и негов приятел. Около 16.30 часа, станал и фаталният инцидент. Свидетели на случилото се чули силен гръм, след което видели как едното момче влачи за краката другото, оставя го навън, а междувременно почиства пътеката от кръв.

Полусъблеченото дете било открито на тротоар в локва от кръв и дъжд. Бащата веднага го транспортирал до болницата в Мездра, където била констатирана неговата смърт.

Според заключението на вещото лице, е стреляно с огнестрелно оръжие от упор или много близко разстояние, извършена от друго лице.

С оглед всички събрани данни по делото, има достатъчно основания да се счита, че то е 8-годишният К. Й. Към момента на деянието момчето се намирало в нетипична ситуация, многократно надхвърляща по тежест възрастово обусловена възможност да я разбере в нейната пълнота. Поради психическа и емоционална незрялост малолетните лица са безусловно невменяеми.

39-годишният мъж е бил привлечен в качеството на обвиняем за държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси в нарушение на законовите разпоредби, вследствие на което последвала смъртта на малолетното дете.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.