Бившият премиер Иван Костов е имал интереси към имота на столичната улица „Алабин“, чиято сграда се срути и уби на място две млади жени. Това заяви пред СГС свидетелят Станчо Петров. Оказа се също така, че постройката е била превърната в цъкаща бомба със закъснител, тъй като е била нарушена носещата й конструкция, информира "Монитор".

5-етажната постройка рухна на 19 септември 2006 година и погреба под развалините пътуващите оттам с кола Деница Ченишева, на 26 години, и Петрина Христова, на 24 години. За смъртта им са обвинени четирима души – собственикът на сградата Георги Кирчев, управителят на фирма „А3 - Архитектура и изпълнение“ арх. Николай Симеонов, който имал договор за разчистване на обекта, инж. Петър Петров, натоварен да контролира дейностите, и крайният изпълнител - строителят Манчо Антонов, собственик на фирма за ремонти. Процесът се води задочно срещу Антонов, който е в неизвестност.

Станчо Петров разказа пред магистратите, че се познава с Николай Александров, който е бил общ работник по време на разчистването на сградата. Дни след рухването й Александров разказал на Петров за преживения ужас – във фаталния ден други работници рязали с флексове метални греди, които са носеща конструкция, Николай отишъл да купи кафе и през това време сградата рухнала и това го спасило. „Казвал ми е, че някой е искал да се срути сградата. Възлагали на негови колеги да подкопават основите. Николай ми каза, че Иван Костов имал интереси към имота. Каза, че знае имена и хора, но не смее да говори. От поведението му личеше, че се страхува“, заяви Петров, потвърждавайки версията за интереса на Драгалевския гуру към апетитния имот. По образование той е лесоинженер, но се интересувал от строителство. Пред съда потвърди предположенията си, изложени в разпит в досъдебното производство, че според него носещите релси са били рязани само донякъде, за да не падне сградата веднага. Петров допуска, че най-вероятно ремонтът е бил само маскировка, за да бъде съборена сградата. „Никой не ми е казвал какво да кажа на разпита“, категоричен бе Станчо Петров.

С показанията си пред съда той потвърди разказаното от Николай Александров по време на следствието. Пред магистратите обаче Александров се отрече от думите си и заяви, че е бил притиснат да говори така след инцидента, но не помни кой го е накарал да каже това. След рухването на сградата майките на двете жертви се свързали с Александров и той разказал първо устно, а после пред камера, както и писмено с подпис, скандални неща за работата на обекта. В показанията си пред съда почернените жени разказаха преди време, че Александров твърдял, че той и още петима работници били изпратени от шефа си във фирма „Хидрострой Б“, за да помогнат на работата на „Алабин“. Никой от тях нямал подписан договор. В деня на рухването на сградата преди обяд там отишъл Кирчев и поискал бърза работа. Казал на работниците да отрежат колоните на сградата.

Бригадирът бай Слави отвърнал: „Но тя ще падне“. „Аз не казвам какво ще стане, а какво да направите. Аз ви плащам, ще ви дам плюс 50 лв.“, казал на работниците Кирчев. Тогава те отрязали 3 колони на сградата и тя започнала да скърца. Уплашени мъжете зарязали машините и дори дрехите си и напуснали обекта. Привечер разбрали, че сградата е рухнала. Николай Александров се срещнал няколко пъти със почернените майки. Когато те разгласили информацията от него по медиите и я предали на прокурор, мъжът бил разпитан, но отрекъл всичко. По-късно той обяснил на жените, че имената на работниците са изтрити от компютрите на фирмата, другите са се върнали в провинцията, а той два пъти бил заплашен от няколко мъже, че ако не спре да говори, нещастие ще сполети него и жена му. Александров се уплашил за безопасността си и казал на майките: „Нищо няма да стане. Кирчев е близък с бившия премиер Иван Костов и има връзки“, след което спрял да се среща с тях.

Показания пред съда даде и полицаят Владимир Гълъбов, който разказа, че бил изпратен в екип по сигнал за нарушаване на дневната тишина в сградата на „Алабин“. На място ги посрещнала възрастна жена, която им казала, че се прави незаконен ремонт. Навсякъде в обекта имало работници.