Християнските празници се отнасят за всички, дори и за тези в затворите. Те също са хора. Тежко престъпления са извършени от "Наглите", не са леки присъдите и някои от тях е искано да бъдат пуснати предсрочно. Ако нямаше толкова реакция на обществото, можеше втората инстанция да потвърди решението на първата за освобождаване. Това заяви в "Събуди се" адвокат Марин Марковски по повод на предсрочното освобождаване на двама от бандата на "Наглите".
"Законът не е формулиран точно, защото в него пише, че ако затворникът е трудолюбив и се държи добре, съдът няма основание да не го пусне", добави той и продължи "Трябва да има комисия, която да подаде на съда компетентна информацията, за целта трябват висококвалифицирани експерти."

В студиото бе и известната адвокатка Ивета Анадолска: "Законът е променен правилно и всеки лишен от свобода трябва да има директен достъп до съд. Важно е какво решава съда и какво точно му се поднася като информация. Според мен на скъсани дънки лепим копринени платове. Освен формалните изисквания за конкретните две присъди на "Наглите" градският съд приема, че тези хора са се държали добре и са се поправили. Апелативният съд обаче подхожда различно и гледа и тежестта на самото им престъпление. На този фон се гледа превъзпитаването на човека в затвора, прави се преценка за риск от рецидив", казва тя.

"Животът се състои от реалности. Има ужасна пренаселеност в затворите. Европейският съд казва, че когато държавата не може да осигури нормални условия в затворите трябва едва ли не да осигури по-снизходителна наказателна политика. Аз съм се отнасял с известна национална гордост, не искам да слугувам на европейците, но когато анализираме препоръките им, трябва да отчетем те са правилни. Получава се нещо сложно обаче. Идеята е затворът да поправя, но много хора стават зверове там. Тези хора, като излязат, пак ще бъдат до нас на улицата. Трябва да се отчете каква е прогнозата за тях от компетентни специалисти. Тези хора трябва да се подлагат на детектор на лъжата", сподели мнение Марковски.

"Не трябва да има формален подход. Раздават награди, че си боядисал великденски яйца или си участвал в спортно мероприятие, но дали си се поправил?", запита Анадолска. 

"Детекторът на лъжата е най-добрият психолог. От 100 въпроса детекторът на лъжата отговаря на 92-93", завърши Марковски, доразвивайки тезата си, че това много би помогнало да се установи дали някой престъпник е бил превъзпитан или е склонен на рецидив.