Митрадевананда Свами е транспортиран в София и до дни ще бъде екстрадиран в Русия, съобщи "Грамофона". Придобилият известност като секс гуру беше арестуван през юни в Бургас.

В родината си той е издирван по редица тежки обвинения за сексуално насилие и гавра с деца. Руснакът отрича и твърди, че е преследван в страната си заради политическите и религиозните си убеждения.

Той дори поиска политическо убежище от президента Румен Радев, но молбата му не беше одобрена. През септември имаше насрочена дата за неговото екстрадиране, но ден преди да отпътува за София, Митрадевананда изпадна в кома.

Състоянието му втрещи бургаските медици, които така и не разбраха причините той да остане без съзнание близо седмица. След като състоянието му се подобри, Митрадевананда беше върнат в Бургаския затвор.

Той не е бил настанен в килия, а е бил под постоянно наблюдение в лекарския кабинет, съобщи последният адвокат на Свами – Ваня Радиева. Тя се е видяла с клиента си в понеделник.

„Състоянието му е учудващо добро за човек, който е бил в кома. Има слабост в ръцете си и се движи трудно, но е добре“, обясни адвокат Радиева. Митрадевананда имал и краткосрочна амнезия.

До последно затворническата администрация е пазела в тайна от него, че вече има насрочена нова дата за екстрадацията му. Самият той очаквал най-рано следващата седмица да пътува за столицата. Вчера обаче е бил конвоиран и в момента чака в Софийския затвор, за да бъде предаден на руските власти.