Казус, описан като „параграф 22” и „Гордиев възел”, вкара в размисъл съдебния състав по делото „КТБ”. Днес за първи път се явиха всички обвиняеми без, разбира се, банкера Цветан Василев, който се намира в Сърбия.

Специализираният наказателен съд прави четвърти опит в последните няколко месеца да даде ход на разпоредителното заседание. Този път обаче обструкции направиха двамата адвокати на Цветан Василев, които обявиха, че клиентът им е нередовно призован. Те имаха редица претенции за нарушена процедура. Връчените на Василев призовки нямали подписи и не се знаело кой му ги е предал. Освен това не му бил връчен и гражданският иск на синдиците на КТБ („Корпоративна търговска банка”).
Все още течала и процедурата за екстрадиция на ексшефа на фалиралата банка. Той бил и с мярка за неотклонение (подписка). Цветан Василев, дори и да искал, нямало как да присъства, пише "Флагман".

Подсъдими по делото са общо 18 души. Повечето адвокати се съгласиха с доводите на защитниците на Цветан Василев – че е налице процесуална пречка за даване ход на делото.

Единият от адвокатите дори поиска спиране на наказателното производство, докато Василев отсъства.

От прокуратурата обаче се позоваха на възможността за задочно съдебно производство заради недобросъвестно поведение на подсъдимия. Държавното обвинение се представлява от трима прокурори.
Те считат, че Цветан Василев е редовно призован и се е запознал с документите по делото.

Адвокат на друг подсъдим призова съда да се вслуша в доводите за спиране на наказателното производство.

Този „параграф 22” наистина е станал и този Гордиев възел трябва да бъде разрешен, заяви защитникът. Съдия Виржиния Петрова оттегли съдебния състав за един час, за да реши дали да се даде ход на разпоредителното заседание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!