Съдът окончателно развали две имотни сделки на осъдения до живот Петко Стрелеца, направени от затвора.

Така бащата на убития от него командос, който също се казва Емил Шарков, получава една четвърт от къщата в Лясковец и над 80 дка ниви в землището на село Градище, община Левски, информира за „Борба“ адвокат Ирена Стасинопулу, защитник на интересите на Шарков-старши.

Двете решения са влезли в сила, защото не са обжалвани след развалянето на сделките от районните съдилища в Горна Оряховица и Левски.

В жилището в Лясковец живее майката на осъдения стрелец – Стефанка, но една четвърт от апартамента вече е обявен за продан от съдебен изпълнител, установи наша проверка.

„Няма как по друг начин да опитам да получа пари от присъдената ми кръвнина от 80 000 лева“, коментира Емил Шарков.

Още миналата година съдът в Горна Оряховица обяви за недействителна покупко-продажба на няколко имота на осъдения до живот Петко Стрелеца от Лясковец. Делото бе заведено от Ваня Рибчева, Милена Шаркова и Теодора Шаркова – майка, съпруга и дъщеря на убития командос Емил Шарков, по време на кървавата баня в Лясковец на 14 март 2014 г.

Тримата също поискаха да се обяви за нищожна сделката с имоти на Петко Петков – Стрелеца, продадени за 6000 лева на пожарникаря Пламен Профиров.

Майката на убиеца баба Стефанка е леля на служителя от МВР. Делото по Закона за задълженията и договорите също бе заведено срещу Петко Петков и Пламен Профиров. Цялата фамилия Шаркови трябва да получи от Стрелеца кръвнина от 380 000 лева, но до момента никой не е получи нито стотинка.

Освен това само по спечелените дела от Шарков-баща затворникът трябва да плати разноски за над 1000 лева.

Скандалната сделка по време на процеса

На 11.02.2015 г. с Нотариален акт N 138 Петко Савов Петков, представляван от пълномощника Стефанка Николова Савова, продал на Пламен Колев Профиров 1/4 идеална част от 1/3 идеална част от имот в кв. 81 по ПУП на град Лясковец, целия с площ 819 кв. м, и 1/4 идеална част от целия първи етаж на построената в този имот триетажна жилищна сграда със застроена площ от 120 кв. м, ведно с 1/4 идеална част от придаващите се към него изба с площ 9 кв. м и гараж с площ 12 кв. м, ведно с 1/4 идеална част от съответните общи части на сградата и от правото на строеж върху мястото, за сумата 6000 лв., за която сума продавачът заявил, че е получил предварително изцяло и в брой от купувача.

Профиров е договарял с пълномощника на продавача Стефанка Николова Савова, която е представила пред нотариуса пълномощно от Петко Савов Петков, на което е отбелязано изрично, че нотариалното удостоверяване на подписа на упълномощителя и съдържанието на документа е извършено в… затвора Ловеч.

Служителят на МВР Пламен Профиров е знаел по време на сделката, че Петко Петков е обвинен за това, че умишлено е убил Емил Шарков и че във връзка с това свое деяние дължи на близките на убития обезщетение.

Според свидетелски показания става ясно още, че между баба Стефанка, затворника Петко и купувача Профиров е имало устна уговорка имотите да бъдат върнати обратно, след като делото приключи. Осъденият Петко Стрелеца пък е обяснил писмено пред този съд, че парите му били нужни, за да плаща на адвокати.

 
Освен етажа в Лясковец Петко е прехвърлил също през 2015 г. земеделски площи в плевенското село Градище, като най-малкият терен е от 3 дка, а най-големият – от 25 дка. Неговата доживотна присъда влезе в сила на 21 август 2017 г., но до момента той не е платил нито лев.

Освен обезщетението на семейството Стрелеца бе осъден да плати още 10 000 лв. обезщетение на един от ранените при стрелбата от него барети от СОБТ. Петко Стрелеца бе осъден и да заплати общо 52 000 лева съдебни разноски.

Миналата година Петко заведе дело за 1 млн. лв. срещу държавата, но Окръжният съд във В. Търново не уважи иска и не даде ход на такова дело.