Петко Петков, по-известен като Петко Стрелеца, е завел дело срещу държавата и Европейския съюз, представляван от Европейската комисия у нас с рекордния иск от 1 милион лева. Исковата молба е входирана във Великотърновския окръжен съд, но дело все още не е насрочено,защото се чакат документи от институциите, призовани на съд. Те са Прокуратурата на Република България, Висшият съдебен съвет, както и министърът на финансите.

Претенцията е за обезщетение за претърпени вреди от незаконното поведение на Районна прокуратура в Горна Оряховица за времето от 1 август 2010 г. до 14 март 2014 г., пише "Труд". 

Преди 5 години по време на акция за отнемане на незаконно оръжие от дома на Петко Петков, той уби баретата Емил Шарков и рани няколко негови колеги. Сега Стрелеца е в Ловешкия затвор с доживотна присъда без право на замяна. Исковата молба на осъдения е от 15 страници. До сега той изпращаше до различни инстанции и до медиите хартиени писма на ръка. Сега явно е имал добри учители зад решетките и се е запознал с всички закони,които според него,са нарушили човешките му права.

След над 20 отказа на различни адвокати да поемат делото му,за негов особен представител най-сетне е назначен адвокат Венцислав Фоти от Велико Търново.

57-годишният затворник се е запознал в Ловешкия затвор с другия осъден до живот Георги Вълев. Сега Стрелеца тръгва по стъпките на Вълев, който води дела срещу всички възможни ведомства, включително и срещу енергото. Затворниците са освободени от държавни такси и Петко Стрелеца няма да плати дори стотинка за иска си от 1 млн. лв. Петко Стрелеца е написал, че 4 г. бил принуден от прокуратурата и полицията да търпи незаконни проверки и принудителна изолация в собствения си дом под постоянна заплаха да го вкарат в лудница, където с медикаменти да го подлудят и да го унищожат физически и психически с една едничка цел-да му вземат къщата, защото няма наследници. С тази увертюра започва исковата молба на затворника.

Според него тормозът започнал на 1 август 2010 г.,когато бил призован от кварталния по жалба от съседите му. Същата година и след пореден разпит пред къщата му в Лясковец били спрели 5 полицейски автомобила. Униформените започнали да чукат и звънят по вратата на апартамента, а Петко ги питал кой ги праща и те казали,че е Районна прокуратура в Горна Оряховица. После през два-три дни ситуацията се повтаряла и накрая се стигнало до щурма от 14 март 2014 г. През изминалите четири години Петков написал над 200 жалби до 43 институции, медии, авторски предавания, интелектуалци и т.н. Никой обаче не му се притекъл на помощ. Вместо да му помогне, държавата му пратила баретите.

Стрелеца се позовава на хартата за правата на човека,на ред европейски нормативи, на конституцията и на различни решение на висши съдилища. Към съда той е изтъкнал 21 доказателствени искания, които също са пълен абсурд. Най-скандалните искания са обаче – представяне на бюджета на Главна прокуратурата за времето от 2010 до 2014 г., кадрови досиета на прокурори и техните имуществени декларации плюс заплати и премии, пощата да представи пощенските разписки с писмата, които е пращал Петко Стрелеца и майка му Стефанка до различни държавни институции и неправителствени организации през въпросните четири години. Затворникът цитира имената на определени прокурори, полицаи и служители. Замесени са още куп имена включително и това на главния прокурор Сотир Цацаров.

След като тръгне делото, Петко щял да посочи четирима свидетели, които да бъдат разпитани за неговите неволи и тормоз.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ